Има повече от 120 различни вида мозъчни тумори, лезии и кисти, които се диференцират по това къде се появяват и от какви видове клетки са изградени.

 

Типични малигнени (злокачествени) тумори, включват:


  • Хондрома 

Хондромите са рядка форма на рак на костите, която обикновено се локализира в основата на черепа или долната част на гръбнака. По-малко от 1% от всички първични мозъчни тумори се диагностицират като хондроми. 

 

Този тип тумор може да се разпространи в съседни костни структури и да окаже натиск върху близко разположена нервна тъкан. 

 

Въпреки, че този тумор е бавно растящ и изглежда очевидно доброкачествен, той се държи по-скоро като злокачествен поради тенденцията си да се връща и разпространява в други области.

 

Хондромите, макар и обикновено агресивни, имат донякъде променлива и непредсказуема прогресия.

 

Хондромите могат да притискат гръбначния стълб, мозъка и нервите, докато растат, причинявайки болка и проблеми с нервите, специфични за частта от главния или гръбначния мозък, където се намират.

 

Тези симптоми могат да включват изтръпване, слабост, липса на контрол на пикочния мехур или червата, сексуална дисфункция, проблеми със зрението, ендокринни проблеми или дори затруднено преглъщане.

 

  • Медулобластом

Медулобластомът е най-честият злокачествен тумор при деца. Често засяга деца на възраст между 5 и 9 години и рядко се среща при лица над 30 годишна възраст.

 

Възниква в малкия мозък, част от мозъка, разположена в основата на черепа. Има различни видове медулобластом и тяхната агресивност може да се промени в зависимост от специфични мутации на туморните клетки.

 

Симптомите на заболяването включват нощно или сутрешно главоболие, проблеми с походката или атаксия, гадене и повръщане, замайване, двойно виждане, нистагъм, летаргия или объркване.

 

  • Обонятелен невробластом

Този вид тумор е известен и като естезионевробластом. Той е много рядък злокачествен тумор, който се развива в носа. Този тумор вероятно започва развитието си в обонятелния нерв, който предава импулси, свързани с миризмата, от носа към мозъка.

 

Пациентите с обонятелен невробластом получават чести кръвотечения от носа, могат да загубят обоняние си или да имат затруднено дишане.

 

  • Параназален синусов тумор

Ракът на параназалните синуси се образува в тъканите, покриващи кухите пространства около носа. Този злокачествен тумор на основата на черепа се открива предимно в максиларните синуси (в скулите под очите) и етмоидните синуси (до горната част на носа).

 

Има много различни видове синоназални ракови заболявания – плоскоклетъчен карцином, аденокарцином, аденоиден кистозен карцином.

 

Симптомите на параназалния тумор включват запушване на носа, което не се облекчава или кървене от носа. Някои пациенти съобщават за оток на лицето, разхлабени горни зъби, болки в носа и двойно виждане.

 

Ракът на носната кухина или синусите може да е свързан с генни мутации или фактори от околната среда.

 

Библиография:

Brain Tumor Types | Johns Hopkins Medicine