Според предварителни данни тестостеронът може да бъде от полза в терапията на мултиплената склероза. Както повечето автоимунни болести и тя се среща значително по-често сред жени. Смята се, че мъжките полови хормони играят роля за тази разлика. В Университет в Лос Анджелис, Калифорния, в неврологично отделение са проследени 10 мъже с ремитентна форма на заболяването, датираща от поне 12 години, без лечение с модифициращи медикаменти.

При изследване тестостеронът им е бил в долната референтна граница. Проведени са били и психологични тестове, както и магнитен резонанс. Периодично изледванията са повтаряни без прием на хормони в продължение на 6 месеца. След тях е започната ежедневна терапия със 100мг тестостерон под формата на гел, прилагана върху мишниците.

Една година по-късно нивото на хормона е било в горната част на референтната област, а психологичните тестове показали по-добри резултати. Значително е намаляла увредата на мозъчното вещество. Наред с това мускулната маса, както и общото състояние на пациентите се е подобрило.

Резултатите от проучването са показателни за по-задълбочено разглеждане на въпроса. Смята се, че тестостеронът, може да намери приложение и за други невродегенеративни заболявания.