Андрогените при мъжа, с основен представител тестостеронът, са изключително важни за диференцирането на вътрешните и външните полови органи по време на вътреутробното развитие на плода, развитието и поддържането на вторичните полови белези  и репродуктивната функция у зрелия мъж.

 

Тестостеронът има и редица функции насочени към целия организъм. Той оказва ефект върху обменните процеси в организма, костната и сърдечно-съдовата система, и повлиява изграждането на поведенчески и когнитивни способности у мъжа.


 

В ранния период на интраутробно развитие съзряването на т.нар. „ мъжки структури” – Волфовите генитални канали, които дават началото на мъжките полови органи, става под въздействието главно на тестостерона. Той е изключително необходим за диференцирането им в епидидими, ductus deferens и в семенни мехурчета.

 

За диференцирането на простатата, пениса и уретрата е необходимо тестостеронът да се метаболизира посредством ензим (5-алфа-редуктаза) до 5-алфа-дехидротестостерон. У мъже с липса на този ензим простатната жлеза не се развива, макар че нивото на тестостерона е достатъчно високо.

 

Пенисът и уретрата се оформят до към 7-12 гестационна седмица от интраутробното развитие. След формирането на пениса, линейният му растеж продължава и е отново зависим от андрогените.

 

Тестостеронът оказва комплексно влияние върху тестисите. Там той се продуцира от Лайдиговите клетки, където се извършва синтезата му от изходния субстрат – холестерол. При мъжа 95% от тестостерона се секретира в кръвообращението от Лайдиговите клетки и само 5% се синтезира от надбъбречната кора.

 

Достатъчно високи концентрации на тестостерона (по-високи от серумните) са необходими за нормалното протичане на сперматогенезата. Външното приложение на високи количества тестостерон би потиснало собствената продукция от Лайдиговите клетки и би довело до смущения в сперматогенезата. Затова мъже с ниски нива на тестостерон и инфертилитет не би следвало да се лекуват с тестостерон – уместно е да се провежда стимулация на ендогенната синтеза на тестостерон.

 

Вторичните полови белези, оформящи се в периода на полово съзряване – пубертета, се формират главно под въздействието отново на андрогените. Ефектът им се осъществява чрез свързването им с андрогенни рецептори, разположени по кожата. Най-висока концентрация има в участъците, които покриват външните полови органи.

 

Брадата, мустаците, около гениталиите и пъпа, както и окосмяването по гърдите и гърба се появяват и запазват само при висока концентрация на андрогени, присъща за мъжете в полово зряла възраст.

 

На ниво космен фоликул тестостеронът въздейства чрез метаболита 5-алфа-дихидротестостерон, като в някои от тях се извършва локално превръщане. Чувствителността на космения фоликул към андрогените е генетично детерминирана. Плешивост по темето и челото на мъжете се получава под въздействие на тестостерона само у генетично предразположени за това мъже.

 

NEWS_MORE_BOX

 

Андрогените са необходими за растежа на ларинкса, изпъкването на адамовата ябълка, удължаването и уголемяването на гласните връзки. Под тяхно въздействие става „мутирането на гласа”.

 

Андрогените стимулират растежа на костите и оформянето на т.нар. „мъжки” скелет – широки рамене, тесен и удължен таз. Високите им концентрации скъсяват продължителността на растежа, докато недостигът на тестостерон обуславя продължителен костен растеж. Затова и мъже с хипогонадизъм са обикновено с висок ръст за сметка основно на дългите крайници.

 

Андрогените имат анаболен ефект – те стимулират синтезата на белтъци, хипертрофията на мускулните влакна, а също и синтезата на еритроцити и други кръвни клетки.

 

Схващането, че андрогените оказват атерогенен ефект не се потвърждава от факта, че ниските и ниско нормалните серумни нива на тестостерона се съчетават с повишен риск от увреждания на сърдечно-съдовата система. За оптималното функциониране на кръвоносната система и сърцето е необходимо да има нормална и съответстваща за пола секреция на андрогени.

 

Андрогените са изключително необходими също за поддържане на самочувствието, умствената и физическата активност на мъжа, както и за подобряване на настроението му.