Съществува значителен дебат около механизма на поява и основната причина за възникването на мигрената, като са предложени няколко теории. За състоянието обикновено се смята, че има невроваскуларен произход, като изследванията показват, че патологичните механизми първо включват мозъка, като след това засягат кръвоносните съдове.

 

Някои учени смятат, че ключовият елемент в патологията на мигрената има неврологичен характер, докато други смятат, че васкулатурата (разположението на кръвоносните съдове) стои в центъра на нарушението. Пониженото ниво на серотонин също се смята за важен фактор за възникването на главоболие. Някои от теориите относно патофизиологията на мигрената включват:


 

Теория на деполяризацията

Според тази теория вълна от деполяризация (процес, който причинява промяна на заряда на невроните, като по този начин се предават електрическите сигнали) се разпространява в мозъчната кора, потискайки функцията на определени области на мозъка. Това води до освобождаване на възпалителни медиатори, които дразнят корените на черепните нерви, особено тригеминалния нерв. Този нерв провежда импулсите, които са свързани с усещането в по-голямата част от главата и лицето. Теорията за деполяризация се подкрепя от позитронно-емисионна томография, показваща разпространението на деполяризация, започващо около 24 часа преди пристъп на мигрена. С настъпването на епизод на мигрена се засяга голяма част от мозъка, която често включва хипоталамуса.

 

Съдова теория

Мигрената обикновено се появява, когато кръвоносните съдове в главата започнат да се свиват и разширяват по необичаен начин. Доказано е, че артериите в задната част на главата изпадат в спазъм, което води до намален приток на кръв към задната част на мозъка или тилния дял. Смята се, че това предизвиква аура, последвана от мигрена.

 

Серотонинова теория

Серотонинът е невротрансмитер или химически пратеник в мозъка, който действа като регулатор на болката и стабилизатор на настроението и също така играе роля в разширяването и свиването на кръвоносните съдове. Проучванията показват, че лицата, страдащи от мигрена, имат ниски нива на серотонин, за който се смята, че разширява и подува кръвоносните съдове и причинява болка в страничната част на главата.

 

Хипотиреоидизъм

Хипотиреоидизмът или намалената функция на щитовидната жлеза също се счита за една от причините за мигренозни пристъпи. Предполага се, че забавеният метаболизъм и кръвообращение, наблюдавани при хипотиреоидизъм, водят до задържане на вода и муцин (секрет), което може да причини подуване на кръвоносните съдове и тъканите в мозъка и да причини болка.

 

Референции:

1. National Health Service (NHS). Migraine
2. American Headache Society (AHS). Migraine
3. Medical News. Migraine Pathophysiology