Какво представлява теносиновитът на Дe Кервен?

Теносиновитът на De Quervain или още стенозиращ теносиновит на палеца е болезнено състояние, което засяга сухожилието на m. extensor pollicis brevis и m. abductor pollicis longus, които преминават през първия дорзален канал на китката.

 


Състоянието се среща най-често след 30-годишна възраст. Жените са засегнати по-често от мъжете. Също така е широко срещано заболяване при много спортисти. Често страданието е в резултат на ревматоиден артрит.


Какви са основните прояви на теносиновитът на Де Кервен?

Въпреки че не е известна точната причина за теносиновит на на Де Кервен, всяка дейност, която се основава на повтарящо се движение на ръката или китката може да го влоши. Основните симптоми на състоянието са:

  • Болка в основата на палеца;
  • Подуване близо до основата на палеца;
  • Затопляне и зачервяване на мястото на възпалението;
  • Трудност при движението на палеца и китката при вършене на работа, която включва хващане или стискане;
  • Затруднено движение - усещане за „залепване” на палеца при опит за преместването му.


Симптомите се появяват постепенно и се засилват с времето, като главният от тях е болката в областта на китката зад палеца. Ако състоянието не се лекува прекалено дълго време, болката може да се разпространи в палеца и в предмишницата.

 

Болката може да се засили при движения на ръката в китката или стискане на предмет между палеца и пръстите. Понякога може да се появи и звук на триене и пукане.


Какви са причините за теносиновит на Де Кервен?

При захват на ръката, двете сухожилия в китката и долната част на палеца обикновено се плъзгат плавно през малкия тунел, който ги свързва към основата на палеца. Многократното повторение на определено движение може да раздразни обвивката около двете сухожилия, причинявайки удебеляване и подуване, което ограничава тяхното движение.


Други причини за теносиновит на Де Кервен може да включват директно нараняване на китката или сухожилието или ревматоиден артрит.

Какви са рисковите фактори за теносиновит на Де Кервен и какви могат да са усложненията?

  • За възраст между 30 и 50 години има по-висок риск от развитие на теносиновит на Де Кервен, отколкото при други възрастови групи, включително деца.
  • Състоянието се среща около 10 пъти по-често при женския пол.
  • Състоянието може да бъде свързано с бременността.

Нелекуваният  теносиновит на Де Кервен може да затрудни правилното използване на ръката и китката и да ограничи обхвата на движение на китката.


Как се диагностицира теносиновит на Де Кервен?

Диагнозата за теносиновит на Де Кервен се поставя въз основата на на физикален преглед и функционални тестове.


Тест на Финкелщайн (Finkelstein) – болка при натиск в областта на сухожилието. Ако има стенозиращ теносиновит при опит палеца на ръката да бъде поставен вътре в юмрука и той бъде завъртян в улнарна посока (към лакътя), се появява болка, което е положителен занак за теносиновит на Де Кервен.


Какво е лечението за теносиновит на Де Кервен?

Лечението на теносиновита на Де Кервен има за цел да намали възпалението, да запази движението в палеца и да предотврати повторното му появяване.


Избягват се повтарящите се движения на палеца колкото е възможно повече.


Лечението включва криотерапия (метод, при който с помощта на охлаждане и замразяване на тъканите се постига лечебен ефект), физиотерапия и рехабилитация.

 

Нестероидни противовъзпалителни средства или локални кортикостероиди за облекчаване на болката.


Хирургично лечение се прилага в редки случаи.