Ръцете, със своите множество малки и големи стави, често стават обект на лечение в ревматологични и ортопедични звена поради разнообразните заболявания, които ги ангажират. В голям процент от случаите това са травматични състояния, имащи временни или трайни последствия върху функцията на ставите. Травмите се развиват при контузии и разнообразни инциденти, но не рядко са следствие на хронични еднообразни движения на дадената става. 

 

Лактите са едни от големите стави с основоположно значение за архитектониката на горните крайници. Върху тях се пада роля при пренасянето на тежки товари. От друга страна участват активно или пасивно във всички фини движения на ръцете - от пръстите чак до рамената. Поради това лактите се явяват рисково място за разнообразни увреждания. Едни от тях са латералния и медиален епикондилит, добили общественост с неофициалните си наименования съответно „тенис лакът“ и „голф лакът“.Епикондилит - често срещано възпаление на лакътната става

Епикондилите са изпъкналите части на лактите, съответно от външна и вътрешна страна (латерален и медиален епикондил). За тях се залавят всички мускули и сухожилия, осигуряващи движенията на ставата, но също и онези, свързани с движението на китките и рамената. При възпаление на съединителната тъкан на сухожилия в тези области се развиват епикондилити (или т.нар. инсерционити). Това са болезнени състояния, обикновено следствие на хронични, еднообразни и нетипични настоварвания на двигателни апарат в зоната на лактите.

 

Латералният епикондилит, т.нар „тенис лакът“ често се наблюдава при практикуващите този спорт. Може да се срещне и при други състояния с идентично натоварване – например професионално боядисване, шиене, използване на отвертка, книгопечатане и т.н. При него може да настъпят хронични микрораскъсвания на сухожилията, фиброзни промени, възпаление. След претоварване се явява остро влошаване на състоянието, свързано с болка в областта, местеща се към китката или мишницата. Болката е особено изразена при натиск или опит за извървшване на съответното натоварващо движение. Кожата над възпалените сухожилия е топла и зачервена, може да има оток.

 

Медиалният епикондилит се нарича още „голф лакът“, тъй като често се наблюдава след редовно извършване на типичното за дози спорт движение с ръцете. Среща се още при редица хора, занимаващи се с монтажни дейности, почистване на големи зони и т.н. При медиалния инсерционит настъпва идентично с предишното състояние, възпаление на съединителната тъкан, обхващата вътрешната част на лакътя. То обикновено е хронично с еднократно или многократни обостряния.

 

NEWS_MORE_BOX

 

Епикондилитите се наблюдават отновно при болни в млада и активна възраст, които се занимават редовно със спорт и физическа активност. Хубаво е да се познават и очакват, с цел да бъдат профилактирани и избегнати. Например професионални спортисти или хора, занимаващи се активно с тези спортове, трябва да знаят, че има голяма вероятност за възникване на този проблем. Доброто разгряване преди тренировка, предпазване след нея и използване на подкрепящи ластични или магнитни налакътници, биха могли да спомогнат за предпазване на ставата. Професионалните работници имат нужда от специален физически инструктаж и спазване на определена хигиена на труда.

 

Вече развилото се, заболяване се лекува преди всичко локално и медикаментозно. Острият процес се овладява с изстудяване на зоната, прилагане на локални нестероидни противовъзпалителни средства. Последните често се предписват и като курс на терапия през устата за 10 до 14 дни. При някои случаи се провежда локално инжектиране на противовъзалителен или обезболяващ медикаменти. Физиотерапията и рехабилитацията не за без значение. При тежки и напренали случаи се налага и хирургично коригиране на измененята.