Тендовагинитът е възпаление във или около сухожилната торбичка в човешкото тяло. Сухожилията са фиброзни тъкани, свързващи мускула с костта и пренасящи силата, която мускулът упражнява върху костта. Сухожилията физиологично могат да издържат на натоварване, навеждане, преразтягане или усукване.


Често могат да боледуват вследствие на болести и други увреждания, при които има разкъсване на фиброзната тъкан. Болката е най-честият симптом при тендовагинит. Тя може да продължава и да се утежнява с прогресиране на състоянието или при продължително натоварване върху сухожилието.


Сухожилията особено често могат да се възпалят, когато са свръхнатоварени от определена физическа активност. Спортуващите могат да станат жертви на тендовагинит, когато тренират само в почивните дни и през точно определени интервали натоварват точно определени стави.
Състоянието на тендовагинит не се среща само в спорта, а и при много други причинители – например някои видове административна дейност.


 

1. Сред най-честите симптоми се срещат...

Един от основните симптоми при тендовагинит е болката. Болезненост в или около ставата, особено около рамото, китката или ходилата или по външната страна на лакътя, са на-често срещаните. При болести на сухожилията в лакътната става се развива специфичен вид лакът, наречен – тенис-лакът. В петите често се развива тендовагинит на ахилесовото сухожилие, което причинява силна болезненост, а понякога и невъзможност за придвижване с пострадалия крайник.  


От комплекса симптоми може да се срещнат и изтръпване и мравучкане в крайника, което се развива вследствие на обширно възпаление в околосухожилната торбичка. Това предизвиква поява на оток в сухожилното влагалище и компресия над съдове и нерви, които кръвоснабдяват крайника.


Често пациентите с тендовагинит се „вдървяват”. Това е състояние на постоянен мускулен спазъм или състояние, при което има невъзможност за движение в засегнатите стави, поради много силна, прорязваща болка. Вдървеността заедно с болката ограничават движението в ставата. Понякога се забелязва и изразена оточност в засегнатата става.


Болковият синдром е достатъчно продължителен. Обикновено се възстановява след преминаване на активното възпаление в сухожилието или неговото влагалище. Обикновено болката отшумява, след като първоначалното нараняване е излекувано.


2. Възможните усложнения са...

Едни от възможните усложнения на тендовагинитно боледуване е след 7-10 дни да започне развитие на бурсит, синдром на карпалния тунел или тромбофлебит, в зависимост от разположението на засегнатото от болестния процес сухожилие.


Сред едни от най-спешните състояния, обхващащи сухожилните травми, се счита възможността за разкъсване на сухожилието и поява на изразен оток в става, невъзможност за придвижване с болния крайник и силна болка при опит за движение в ставата.


В нормално състояние, без напрежение в ставата, състоянието протича с изразен болков синдром, който се усилва при всяка мускулна контракция. Скъсаното сухожилие изисква незабавно медицинско лечение, защото може да предизвика инвалидизиране на болния.


Лечението на заболяването се провежда с препарати от групата на нестероидни противовъзпалителни медикаменти. Такива са аспирин и ибупрофен, които овладяват настъпилия ставен оток и силната болка при опит за движение. Освен всичко тези лекарства са класически нестероидни противовъзпалителни медикаменти и спомагат за отшумяване на възпалителните реакции в сухожилието или неговото влагалище.

 

NEWS_MORE_BOX

 

Специалистите по ортопедия и травматология препоръчват активна почивка в болничния период с минимално движение в болната става, редовно поставяне на ледени компреси върху пострадалата зона с болното сухожилие, поставяне на стегната превръзка от бинт, която да имобилизира ставата и повдигане на крайника над нивото на сърдечната линия и главата. Последното се прави с цел създаване на обратно налягане и изтегляне на отоците от засегнатите стави, което също нарушава способностите за придвижване на заболелите хора.


В помощ на препаратите от групата на нестероидните противовъзпалителни средства се прилагат някои категорични противооточни медикаменти от групата на кортикостероидите и диуретиците, което има ефект и срещу болковия синдром.


Напоследък с голям успех се прилага водната терапия на болните сухожилия и ултразвуковата терапия. Целта е да се облекчи състоянието на болните и да се подобри кръвообращението в засегнатите стави. Възстановителният процес се ускорява драстично много с приложението на съвременните техники за лечение на тендовагинит.