Какво представлява тендинитът на трицепса?


Тендинит на трицепса представлява дегенеративно състояние на сухожилието на трицепса в точката на прикрепването на триглавия мишничен мускул за лакътя. Причинява се от повтарящо се напрежение. Тендинопатията на трицепса обхваща главно сухожилието в долната част на мускула, точно над лакътя. От това състояние обикновено страдат хора, които правят интензивни движения, т.е. работници при тежка физическа работа или спортисти, които вдигат тежести (щангисти, културисти, гимнастици).


Трицепсът (триглавият мишничен мускул) оформя задната част на мишницата, трите глави на мускула се наричат - дълга, междинна и странична. Главната му функция е на разгъвач на ръкатя в лакътната става и е антагонист на бицепса.Както всички тендинопатии и тендинитът на трицепса има постепенно начало. Това се случва, защото тялото не е в състояние да се възстанови достатъчно бързо от щетите, които са настъпили от предходната тренировка или предишния тежък работен ден. При трениране във фитнеса, мускулите претърпяват микротравми. Това са малки увреждания, които стимулират производството на повече мускулни влакна и ремоделирането (укрепване) на тези, които вече са в наличност. Това е нормален процес, но ако не се позволи на тялото достатъчно време да се възстанови между сесиите, уврежданията се натрупват. След като дегенерацията достигне високи нива, се развива болка и слабост и тогава мускулът има нужда от продължителен период за възстановяване.


Понякога това състояние възниква едновременно с бурсит на олекранона, което влошава симптомите значително и затруднява възстановяването. Добре е да се обърне внимание на болката колкото може по-рано, за да може и възстановяването да почне най-скоро. Упражненията за трицепс се явяват причина за значителното количество трицепсови тендинопатии във фитнеса.


Какви са симптомите на тендинит на трицепса?


Признаците и симптомите на тендинит на трицепса включват:

 

  • Болка при лакътната става, над сухожилието на трицепса или болка, която е по-висока от точката на лакътя
  • Дискомфорт при упражнения за трицепс
  • Болка при изправяне или огъване на лакътя

Какво е лечението за тендинит на трицепса?

 

  • Ограничаване на движението на трицепса
  • Приемане на нестероидни противовъзпалителни средства за облекчение на болката
  • Масаж за освобождаване на мускулното напрежение и стимулиране на възстановяването
  • Няколко пъти на ден криотерапия с пакет с лед за 10-15 мин.
  • Стречинг
  • Коригирате на упражнения при грешки.