Какво представлява телеангиектазията?

Телеангиектазията е състояние, при което разширени венули (малки кръвоносни съдове) образуват дребни петна по кожата, които могат да бъдат червени, сини или виолетови. Срещат се приблизително при 15% от мъжете и около 25% от жените. Телеангиектазиите се наричат още „паякообразни вени“.


Телеангиектазиите могат да се появят навсякъде по тялото, но са често срещани в области, които са видими по кожата и лигавиците (като устните, носа, очите, пръстите и бузите) и на краката (около глезените, под колянната става).


 

Обикновено са безсимптомни, но могат да причинят и дискомфорт или кървене, както и естетически проблеми с външния вид. Много хора избират да ги премахнат. Премахването се извършва чрез причиняване на увреждане на съда и принуждаването му да се свие. Това намалява появата на петна или шарки върху кожата.


Телеангиектазите обикновено са безобидни, но могат да бъдат признак и на сериозно заболяване. Например, наследствената хеморагична телеангиектазия е рядко генетично заболяване, което причинява телеангиектазии, които могат да бъдат животозастрашаващи. Вместо да се образуват върху кожата, телеангиектазите, причинени от наследствената хеморагична телеангиектазия, се появяват в жизненоважни органи, като черния дроб. Те могат да се пръснат, причинявайки кръвоизливи.


Какви са симптомите на телеангиектазията?

Телеангиектазиите обикновено не са животозастрашаващи, но някои хора може и да имат проблеми с външния вид заради тях. Те се развиват постепенно, но могат да се влошат от продукти като абразивни сапуни и гъби, които предизвикват дразнене на кожата.


Симптомите може да включват:

 • Болка (свързана с налягането върху венулите);
 • Сърбеж;
 • Нишковидни червени белези или шарки върху кожата.

Какви са причините за телеангиектазията?

Точната причина за телеангиектазията е неизвестна. Учените смятат, че няколко причини могат да допринесат за развитието ѝ. Тези причини са вродени и придобити (генетични и екологични) или комбинация от двете.


Смята се, че повечето случаи на телеангиектазии са причинени от хронично излагане на слънце или екстремни температури. Това е така, защото те обикновено се появяват в области на тялото, където кожата често е изложена на слънчева светлина и факторите на средата.

 

Други възможни причини са:

 • Алкохолизъм: може да повлияе на притока на кръв в съдовете и да причини чернодробно заболяване;
 • Бременност: заради голямото налягане върху венулите;
 • Стареене: с възрастта кръвоносните съдове отслабват;
 • Розацея: увеличава венулите по лицето, като се придава зачервен вид на бузите и носа;
 • Продължителна употреба на кортикостероиди: изтънява и отслабва кожата;
 • Склеродермия: втвърдява и свива кожата;
 • Синдром на Кушинг;
 • Травма на кожата;
 • Дерматомиозит: възпалява кожата и подлежащата мускулна тъкан;
 • Разширени вени на долните крайници;
 • Системен лупус еритематозус: може да повиши чувствителността на кожата към слънчевата светлина.

Причините за наследствената хеморагична телеангиектазия (синдром на Ослер-Вебер-Ренду) са генетични. Предполага се, че пет гена я причиняват, от които три са известни.

 

Телеангиектазия може да бъде причинена и от други наследствени състояния (като синдром на Стърдж-Вебер, ксеродерма пигментозум, синдром на Луис-Бар, синдром на Блум и др.).


Как се  диагностицира телеангиектазията?

Диагностицирането на телеангиектазия става чрез разчитането на клиничните признаци на заболяването. Телеангиектазията е лесно видима заради нишковидните червени линии или шарки, които образува върху кожата. В някои случаи лекарите може да искат да се уверят, че няма основно заболяване, което да причинява телеангиектазия.


Какво е лечението за телеангиектазия?

Лечението се фокусира върху подобряване на външния вид на кожата. Различните методи включват:

 1. Лазерна терапия - лазерът се насочва към разширения съд и го кара да се затвори;
 2. Хирургия - разширените съдове могат да бъдат отстранени (може да бъде болезнено и да доведе до по-дълго време за възстановяване);
 3. Склеротерапия - фокусира се върху причиняването на увреждане на вътрешната обвивка на кръвоносния съд, чрез инжектирането във вените на пациента специален разтвор, наричан склерозиращ агент или склерозант 4169