Какво е тахипнея?

Бързото, плитко дишане се нарича още тахипнея. Състоянието, при което човек диша бързо, понякога е известно като хипервентилация, но това обикновено се отнася до учестено, дълбоко дишане.


Нормално, възрастен човек обикновено извършва между 12 и 20 вдишвания на минута. Бързото дишане може да възникне в резултат на множество фактори – от тревожност или астма, до белодробна инфекция или сърдечна недостатъчност.Кога е необходимо да бъде потърсена медицинска помощ?

Ускореното, плитко дишане винаги трябва да бъде възприемано като спешно състояние, особено при първата му поява. Необходимо е търсенето на спешна медицинска помощ, ако човек почувства някой от следните допълнителни симптоми:

  • Синкавосив оттенък на кожата, ноктите, устните или венците;
  • Замаяност;
  • Болка в гърдите;
  • Влошаващо се учестено дишане;
  • Треска

Тахипнеята може да възникне в резултат от много различни състояния. Правилната диагноза от лекар би помогнала да бъде определена конкретната причината за учестеното дишане. Това означава, че трябва да бъде съобщено на лекаря за всеки случай на тахипнея.


Какво причинява бързото, плитко дишане?

Бързото, плитко дишане може да бъде причинено от различни причини, включващи инфекции, задушаване, образуване на кръвни съсиреци.


Инфекции


Инфекциите, които засягат белите дробове, като пневмония или бронхит, могат да причинят затруднено дишане. Това може да доведе до по-плитки и по-бързи вдишвания.


Например деца над 1 година с бронхиолит могат да поемат повече от 40 вдишвания в минута.
Ако тези инфекции се влошат, белите дробове могат да се напълнят с течност. Това затруднява дълбокото вдишване. В редки случаи нелекуваните инфекции могат да бъдат фатални.


Задавяне


Когато човек се задави, обект частично или напълно блокира дихателните му пътища. Ако изобщо потърпевшият може да диша дишането му няма да бъде дълбоко или отпуснато.


В случаи на задушаване, незабавната медицинска помощ е от решаващо значение.


Кръвни съсиреци


Белодробната емболия се причинява от кръвен съсирек в белия дроб. Това може да доведе до хипервентилация, заедно с:

  • Болка в гърдите;
  • Кашлица;
  • Ускорен или неравномерен сърдечен ритъм;
  • Диабетна кетоацидоза – сериозно състояние, което възниква, когато тялото не произвежда достатъчно инсулин. В резултат на това киселините, наречени кетони, се натрупват в организма

Диабетната кетоацидоза често води до учестено дишане, което може да доведе до фатална дихателна недостатъчност.


Астма


Астмата е хронично възпалително състояние на белите дробове. Хипервентилацията може да бъде симптом на астматичен пристъп.


Астмата често е причина за бързо и плитко дишане при деца, което може да се влоши през нощта, след тренировка или по време на контакт с тригери (отключващи състоянието агенти) като алергени и студен въздух.


Пристъпи на тревожност


Тревожността често се смята за чисто психическо разстройство, но тя може да има физически симптоми. Пристъпите на тревожност са реакции на страх или безпокойство. При пристъп на тревожност човек може да почувства бързо дишане или задух.


Хронична обструктивна белодробна болест (ХОББ)


ХОББ е често срещано белодробно заболяване. То включва хроничен бронхит или емфизем. Бронхитът е възпаление на дихателните пътища. Емфиземът е разрушаване на въздушните торбички (алвеоли) в белите дробове.


Преходна тахипнея на новороденото


Преходната тахипнея на новороденото е състояние, което започва веднага след раждането и продължава няколко дни. Бебетата, страдащи от преходна тахипнея на новороденото, могат да поемат повече от 60 вдишвания на минута.


Библиография:
National Center for Biotechnology Information (NCBI). Cough or difficult breathing
National Center for Biotechnology Information (NCBI). Chourpiliadis C, et al. (2019). Physiology, respiratory rate
Healthline. What Causes Rapid, Shallow Breathing?