Екип от американски учени е на път да създаде мозъчни импланти, изградени от фина копринена нишка, пренасяща нервните импулси.


Авторите на проекта са категорични, че иновационните импланти ще позволят успешната терапия на пациенти с епилепсия, травми на гръбначния стълб. Предполага се, че копринените нишки ще позволят по-добрата регулация и фините движения на изкуствени крайници.

 

Джон Роджърс от Университета в Илинойс, колегите му от Университетите в Пенсилвания и Бостън разработили импланти от тънки метални електроди обвити с разтворима във вода коприна. При имплантиране в мозъчната кора копринените нишки се разтварят и оставят само металните електроди.


Този тип импланти помагат да се подобри контакта между електродите и мозъчната тъкан, като травмите и уврежданията се сведат до минимум.


До сега били провеждани проучвания само с опитни животни. При един от експериментите, електродите били поставени в мозъчната кора на котки. Животните били под анестезия, но въпреки това зрителните функции на очите им били нормални. Електродите регистрирали сигналите изпратени от котешките очи, които показали някаква картина, копринените нишки, поради своята прозрачност и висока еластичност, успешно заместили живата тъкан.


Според създателите на мозъчните импланти, поради високата си чувствителност, в бъдеще ще могат да се използват при регистриране и овладяване на епилептични припадъци, както и за предаване на нервни импулси при гръбначни травми.