Американски учени са успели до създали фъстъци с намалени алергизиращи свойства, съобщава съобщава в. „The Daily Telegraph". Ръководителят на проекта Sohail Maleki и неговите колеги са били представени по време на конференция на Европейската академия по алергология и клинична имунология в Лондон.

 

Специалистите напомнят, че ядките са едно от най-разпространените хранителни алергени, като най-честите алергични реакции се проявяват към фъстъците. Най-често, пристъпите се проявяват в появата на обриви, стомашно чревни проблеми, гадене и повръщане.

 

Фъстъците могат да предизвикат остра имунна реакция, при пациенти със силна алергия към ядките, като дори могат да имат фатални последствия.

 


Сега обаче учените са в процес на разработване на фъстъци, които да спасят милиони от страховете им от потенциална алергична реакция, съобщава в. „The Daily Telegraph".

 

Смята се, че ядките съдържат няколко протеина, които възбуждат алергията. Те не се разграждат при топлинна обработка, а напротив - печените фъстъци могат да бъдат дори по-смъртоносни.

 

В предишни проучвания, учените са идентифицирали три, съдържащи се в тези ядки протеини, които са най-честата причина за алергични реакции.

 

Maleki и колегите му проучили над 900 различни сорта фъстъци. Експертите търсели тези сортове, при които поради естествени мутации, нивата на алергизиращите протеини са по-ниски.

 

Чрез селекция и кръстосване на няколко подходящи видове растения, екипът успял да получи такъв сорт фъстъци, при който съдържанието на опасните протеини е намалено.

 

Създателите на новия сорт уточняват, че създаването на фъстъци, които да не предизвикват абсолютно никакви алергични реакции е невъзможно, тъй като ядките съдържат прекалено много алергизиращи протеини.

 

Все пак, новите ядки ще намалят броя на хората, които развиват алергия към ядки, и ще облекчи живота на тези, които все пак имат.