Британски учени от университета в Нюкасъл са провели експеримент, целящ да да се предотврати предаването на увредено митохондриална ДНК от майката на детето. Изследователите успели да създадат ембриони, съдържащ генетичен материал от един мъж и две жени, съобщава ВВС.

 

Едно на всеки 200 новородени е носител на някаква мутация в митохондриалната ДНК. В повечето случаи генетичните изменения не се проявяват или водят до незначителни отклонения.


При едно на 6500 деца, обаче се проявяват сериозни здравословни проблеми, които се проявяват в мускулни нарушения, слепота и сърдечно-съдови нарушения. В някои случаи уврежданията са толкова тежки, че предизвикват смърт още преди навлизане в пубертета.


Новата технология на създаване на ембрион от трима родители може да позволи да се заменят повредените митохондрии още при самия процес на in vitro оплождане.


Учените използвали изкуствено оплодена яйцеклетка. За да се избегне предаването на генетичен дефект посредством хромозомите на майката, ядрата на двете полови клетки, съдържащи ДНК-информацията се извличат.


Двете ядра се преместват в друга яйцеклетка, от която също е отстранено ядрото, но са останали всички клетъчни органели, в това число и митохондриите. Полученият по този начин ембрион съдържа гените на двамата родители, както и незначително количество митохондриална ДНК от донорската яйцеклетка.


„Това което направихме, много наподобява смяната на батерия на лаптоп – обяснява ръководителят на проучването, д-р Дъг Тернбулл- източникът на енергия работи нормално, и няма загуба на информация. Децата, родени с помощта на новия метод ще притежават всички генетични характеристики на родителите си, но няма да унаследат аномалиите в митохондриалната ДНК.“


Според авторите на изследването, публикувано в списание Nature, получените резултати, в бъдеще ще помогнат на жени с редки генетични заболявания да имат здрави деца.