Свободните радикали, обвинявани за стареенето и невродегенеративните процеси, повлияват на центъра на апетита в мозъка. Според Томас Хорват и Сабрина Диано, от университета Йейл, ако мерките срещу тези радикали може да помогне в борбата с наднорменото тегло, тъй като те засягат храненето и ситостта.
 


Нещо повече, според американските ечени, всеки път когато се заситим при хранене, ние намаляваме малко по малко продължителността на живота си, тъй като най-много радикали се образуват когато клетките отговорни за ситостта са активно функциониращи.
 


Било проведено експериментално изследване с лабораторни мишки, за да се проследи как грелинът повлиява невроналната активност. Грелинът е хормон, произвеждан от стомаха, досега асоцииран с нивото на растежния хормон, апетита, обучението и паметта. Индуцираният от грелина апетит се асоциира с отстраняването на радикали от митохондриални протеини.
 Приемът на антиоксиданти може да повлияе негативният ефект. Значение обаче има кога те ще бъдат приети. Ако се взимат на гладно, това ще увеличи апетита. Ако се взимат по време на хранене, ще повлияят ситостта.