Свинският грип е известен още като грипната инфекция на прасетата. Причинява се от някои подтипове на свинския вирус. Свинската вирусна инфекция е част от семейството вируси, което поразява прасета и може да се предаде на човек. Известният до момента свински вирус съдържа вирусната единица С и подтиповете на грипните вируси А - H1N1, H1N2, H2N1, H3N1, H3N2 и H2N3.

 

Свинският вирус е широкоразпространен инфекциозен причинител. Трансмисията се осигурява между заболели прасета. До човек вирусът достига при контакт с болно прасе или прием на месо от заразени прасета. Вирусите навлизат в човешкия организъм през стомашно-чревния тракт или по пътя на дихателната система. Начините за заразяване са два - консумация на заразено с вирусни частици свинско месо или при предаване от човек на човек по въздушно-капков път.


 

При кихане, кашляне или дишане в близост до лицето на друг човек, заразеният може да издиша вирусни частици в атмосферата, които да попаднат по пътя на дишането в организма на събеседника. След попадане на вирусите в човешкия организъм те започват своето възпроизводство и инкорпориране в човешките клетки, където намират идеалната среда за развитие. Оттам насетне започват да преминават повсеместно из всички клетки в организма, което създава предпоставка за развитие на генерализирана инфекция. Обикновено тя води до внезапно влошаване в общото състояние, но само по себе си води до бързо и прогресивно производство на антитела, което позволява на вирусната инфекция да бъде преодоляна по-бързо.

 

Свинският грип e по-рисков за децата. При тях се среща важен симптомокомплекс, за който всеки лекар и родител трябва да бъде чувствителен и да потърси незабавна лекарска помощ в случай, че бъде забелязано някое от следните състояния - учестено дишане - тахипнея, синкав или сив цвят на кожата - цианоза, намален прием на течности, повръщане, асоциалност или други форми на социопатия у децата, раздразнителност, повишена нервна възбуда и често усещане за умора и отпадналост. Състоянието води до автоматична ремисия, но в ранен период след това, инфекцията се завръща и протича много драматично с тежка кашлица, повръщане и симптоми на треска.

 

Бременните жени са под висок рисков групов фактор за поразяване с инфекциозния причинител. При бременност или в периодите на кърмене, имунната защита на организма на жената е потисната. Поради тази причина бременните жени и младите майки са много по-податливи към инфекцията. Симптомите са абсолютно еквивалентни на стандартния сезонен вирусен грип. Различното е, че температурата се повишава в рисковите стойности между 38-38,5 градуса. Клиничната картина протича с необичайна умора, главоболие, хрема, възпалено гърло, задух или кашлица, липса или отслабване на апетита, болки в мускулите и ставния апарат на тялото, диария или повръщане.

 

Възстановяването от свинския грип може да бъде в рамките на седмица при бременните жени, но статистическите данни сочат скок в броя на пострадалите майки с придобити усложнения от вирусната инфекция със свински грип.

NEWS_MORE_BOX

 

На първо място сред усложненията при бременните жени се записва развитието на интерстициална пневмония, която е възпалително заболяване по паренхимната структура на белите дробове. Трайната дехидратация, като усложнение, може да бъде причина за бъдещо усещане за отпадналост и забавено възстановяване след вирусна инфекция. Затрудненото дишане се получава като съпътстващо усложнение на развилата се пневмония. Също така проблемите с дишането може да са симптоми на начеващ вирусен бронхит или друга белодробна инфекция, която би била пречка за бързо лечение със стандартни препарати, които са противопоказани за приложение при бременни жени.

 

Специалистите съветват бременните жени да мият ръцете си по-често и да поддържат добра лична хигиена. Препоръчват също така използването на антибактериални кърпи, избягване на обществени места с много хора и прием на свинско месо от дивеч, което не е преминало нужните санитарно-хигиенни контролни рамки.

 

Свинският грип, освен при деца и бременни жени, има активност и сред други групи хора. Това са най-често хората с хронични заболявания, тъй като по същество имунните механизми на организма са отслабени. Такива са пациентите, страдащи от хронични белодробни, бъбречни и имунни заболявания.

 

Прираст в заболелите от свински грип се среща и при хора със сърдечносъдови заболявания, диабет и бронхиална астма. Най-честите симптоми са повишена телесна температура над 38 градуса, треска, сухо гърло, главоболие, секреция от носа, храчки, кашлица, болки в корема, мускулите по тялото и ставния апарат.

 

Кои са основните разлики между "свинския" и стандартния сезонен грип?

По отношение на патогенезата и усложненията от двата вируса, стандартният сезонен грипен вирус и свинският вирус имат някои общи симптоматични единици - висока температура, втрисания, отпадналост, суха кашлица и болка в ставите и мускулите. Болните със свински грип споделят за внезапно настъпване на състоянието, което в рамките на 2-3 часа се усеща като остро отпадане и влошаване в общото състояние. Кризисният момент на влошаване е придружен с усилена диария и повръщане.

 

За обективното поставяне на диагнозата са необходими някои допълнителни изследвания, които се извършват в болнични условия. Взима се проба от носогърлен секрет и се изпраща в Националната лаборатория по вирусни инфекции. Необходимото време за доказване на инфекцията е 24 часа от започване на теста. Болестта се доказва по методите на PCR - полимеразна-верижна реакция, чрез която се засичат нуклеиновите киселини на свинския грипен вирус в секрет от заболелите.

 

Любопитен факт е, че учените все още не са открили точен и ясен срок за инкубиране на вируса. По сегашните данни, инкубационният период за вируса на свинския грип е между 1-7 дни. За по-голяма сигурност лекарите предлагат на своите пациенти да изчакат десет дни, с което да се провери има или няма влошаване в състоянието. Ако симптомите отшумят бързо, в рамките на 2-3 или 5 дни, то със сигурност пациентите са пострадали от обикновен сезонен грипен вирус. Свинският грип като цяло може да се развие и в рамките на 24 часа, което води до внезапно влошаване в общото състояние на индивида.

 

За лечение на инфекцията със свински грипен вирус се използват два утвърдени лекарствени препарата - оселтамивир и занамивир, които се срещат на широкия аптечен пазар. Те представляват класически антивирусен препарат, който потиска производството на вируси и тяхното размножаване в организма-гостоприемник. Статистиките сочат, че пациентите претърпяват пълно и трайно възстановяване след лечение с препаратите без да е необходима терапия-опашка или консултация и терапия от други специалисти.

 

Съществуват също така ваксини срещу свинския грипен вирус, които подпомагат профилактиката в началото на сезонната заболяваемост. Инжекциите с ваксината се поставят подкожно, като в началния етап след инжектирането, може да започнат симптомите на гадене, повръщане, болки в мускулите и други грипоподобни симптоми. Специалистите съветват пациентите да не изпадат в паника и да търсят консултация с нови специалисти, а да изчакат преминаване на острия период след ваксинацията, която подсигурява образуването и наличието на антитела срещу свински грип в кръвната плазма на хората.