Световъртежът може да се описва като замаяност, прималяване, усещане за слабост и нестабилност, „тежка глава”, загуба на равновесието, припадък. Когато имаме чувството, че околните предмети се движат, се употребява терминът вертиго.


Понякога вертигото е съпродовено с болка в гръдния кош и усещане за силна умора, може да е съпроводено от гадене и повръщане. Може да бъде симптом на много заболявания. Само в редки случаи е признак на сериозно, животозастрашаващо състояние.

 


Световъртежът сам по себе си е опасен, тъй като носи висок риск от падане и сериозно нараняване, независимо от произхода му. Шофирането и работата с машини стават особено опасни за страдащите и околните, поради което следва да се вземат мерки.

Терапията зависи от пораждащите го причини и останалите симптоми.


Част от причините за световъртежа се дължат на нарушено или погрешно приемане на сигнали от мозъка, получени от страна на сетивните системи, в това число от очите, чрез които се определя местоположението на тялото в пространството и как то се движи, сетивните нерви, чрез които се изпращат сигнали до мозъка за движението и положението на тялото и вътрешното ухо, което съдържа сензори, благодарение на които се определя наличието на гравитация и определя движението напред-назад.


1. С особено внимание...

 

Световъртежът е особено тревожен признак в следните случаи:

 

 • травма на главата,
 • силно, необичайно главоболие,
 • висока температура над 38,3 оС,
 • схванат врат,
 • двойно виждане,
 • загуба на слуха,
 • нарушена реч,
 • слабост на ръка или крак,
 • загуба на съзнанието,
 • падане, блъскане, залитане или слабост при ходене,
 • болка в гърдите,
 • висока (тахикардия) или ниска (брадикардия) сърдечна честота.

 

2. Вертигото

Най-често вертигото се появява заради проблем от страна на сетивните нерви и вътрешното ухо (вестибуларната система). При изправяне или въртене усещането се влошава.
 

Какви са причините:

 • При доброкачествено пароксизмално позиционно вертиго (BPPV) се описват силни, кратки епизоди на световъртеж непосредствено след промяна позицията на главата. Например, при завъртането й в леглото или ставане. Това е най-разпространената причина за световъртеж.

 

 • Възпалението на вътрешното ухо (остър вестибуларен неврит) се характеризира с внезапно начало, силен световъртеж, който продължава няколко дни. Вертигото е придружено с гадене, повръщане и загуба на равновесие. Препоръчва се постелен режим. Когато е придружено със загуба на слуха, се определя като лабиринтит. Вестибуларният неврит в повечето случаи минава от само себе си.

 

 • Мениерова болест – рядко заболяване, което се дължи на наличие на ендолимфа в лабиринта на вътрешното ухо, където се намират рецепторните клетки на слуховата сетивност и вестибуларния апарат. Може да засегне възрастни от всяка възраст. Предполага се генетична предразположеност. Характеризира се с внезапни епизоди на световъртеж, който продължава от 30 минути до няколко часа.

 

 • Заради мигрена – мигрената е главоболие, което се придружава и от други оплаквания. Тя може да бъде без и с аура – с наличие на зрителни, слухови и други нарушения, както и с пристъпи на световъртеж или друг вид замаяност.

 

 • Акустична неврома (вестибуларен шваном) е доброкачествен израстък на вестибуларния нерв, който свързва вътрешното ухо с мозъка. Симптомите са прогресивна загуба на слуха и шум в ушите, които са придружени от замаяност и загуба на равновесието.

 

 • В редки случаи вертигото може да е симптом на много по-сериозен проблем като инсулт, мозъчен кръвоизлив и множествена склероза. Тогава се описват и други неврологични симптоми като двойно виждане, нарушена реч, безизразност, загуба на координацията на крайниците и сериозни нарушения в равновесието.
NEWS_MORE_BOX

 

3. Пресинкоп

С този термин се означава замаяност или виене на свят, без загуба на съзнанието. Понякога състоянието е придружено от гадене, бледост и изпотяване. Причини за пресинкопа са: рязко падане на кръвното налягане (систолното), което се случва при рязко изправяне или сърдечни проблеми, дължащи се на недостатъчен приток на кръв към сърцето, заради заболявания на сърдечния мускул (кардиомиопатия), нарушен сърдечен ритъм или намаляване на обема на кръвта.
 

4. Загубата на равновесие

Може да се дължи както на проблем на вестибуларната система, сетивни разстройства като периферна невропатия, ставни и мускулни проблеми, срещащи се при остеортрит, така и при неврологични заболявания като болест на Паркинсон, нарушения на гръбначния мозък, хидроцефалия, церебеларна атаксия.

Загубата на равновесието понякога се явява и като страничен ефект от прием на медикаменти, като седативи и транквиланти.

 

5. „Тежка глава”, „плаване”, „като в басейн”...

Най-често са вследствие на прием на медикаменти, които понижават кръвното налягане, на заболявания на вътрешното ухо и психични разстройства като тревожност, паника, агорафобия, страх да се напусне дома... Понякога заболяванията на вътрешното ухо могат да продуцират психичното разстройство, след което обаче то става причина за неприятните усещания на замаяност.