След нарушенията в зрението, сухотата в очите е следващият по честота проблем, който ни кара да посетим очен лекар. В последните 15-20 години пациентите с това състояние са се удвоили. Някои хора дори не разбират, че имат точно такъв здравословен проблем поради обстоятелството, че понякога водещият симптом при тях е сълзенето от очите.
1. Какво е „сухо око“ всъщност?
Така нареченото „сухо око“ представлява съвкупност от промени в окото, които водят до недостатъчно овлажняване и изхранване на роговицата и конюнктивата. Вследствие на това се развива възпалителен процес и увреждания, които частично могат да засегнат и клепача.
 
Слъзният филм, който придава гладкият вид на очната повърхност, защитава я и се грижи за изхранването се явява до известна степен променен от гледна точка на състав и количество. Той става нестабилен, с времето очната повърхност се наранява от триенето с клепача.
 
Уврежданията, които се появяват първоначално са обратими, но ако не се вземе под внимание това състояние се стига до трайни изменения. Под електронен микроскоп повърхността на конюнктивата и роговицата изглежда суха и наподобява лющеща се кожа.
 
Окото при това състояние доста често не се усеща сухо от пациентите и затова много от тях са объркани от поставената им диагноза. В зависимост от главната причина за нарушеното овлажняване, окото реагира различно. От една страна би могло да се появи зачервяване, сърбеж, сълзене, както и влошаване на зрението. От друга страна симптоми, които съпътстват това състояние могат да бъдат също изтичането на белезникав секрет, възпаление на клепача, непоносимост към контактни лещи или болка при натиск или усещане на „пясък“ в очите. Не всички от тези оплаквания се срещат задължително при „сухо око“, възможно е единственото оплакване да бъде честото сълзене.
 
2. Какви са причините?
Фактори, благоприятстващи появата на това състояние, се делят на генетични и такива зависещи от външната среда:
 • при пътуване с влак или кола с отворени прозорци, продължителен престой в помещение със сух въздух при използване на климатик,
 • медикаменти - бета блокери, антипсихотици, много често и след химиотерапия,
 • генерализирани заболявания на кожата, засягащи и клепачите - напр. розацея,
 • диабет, ревматизъм,
 • хормонални промени - напр. през климактериума,
 • трайно възпаление на клепача (блефарит),
 • продължително четене или
 • работа на компютър.
3. Какви са симптомите?

Най-често те се свързват със:

 • спонтанно сълзене или парене преди всичко при излагане на вятър или дим,
 • усещане за чуждо тяло в окото, чувство на сухота при ставане (слепване на клепачите),
 • белезникав секрет в ъгъла на клепачите,
 • влошаване на зрението ,
 • сърбеж и парене в очите,
 • зачервяване на окото и конюнктивит.
NEWS_MORE_BOX

4. Защо в последните години има зачестяване на случаите?

Начинът на живот е отговорен до голяма степен за това нарушение. Използването на климатици, тютюнопушенето, както и значително увеличената употреба на контактни лещи са в основата на този проблем. Не на последно място е поставен и т. нар office-eye-синдром, който е свързан с оплаквания от продължителна работа на компютър, рядко мигане и оттам - нарушаване на плътността на слъзния филм.
5. Как се поставя диагнозата?
Има няколко начина да се установи това състояние. Измерването на количеството слъзна течност т. нар. Ширмер-тест е един от тях. При него се поставят 2 специални хартиени лентички зад долния клепач. 
Друг метод е оцветяването на конюнктивата и роговицата, при което стават видими уврежданията по повърхността. 
Чрез промиване на слъзните канали би могло да се установи частичното им или изцяло запушване.
6. Какво е лечението?
То зависи изцяло от съответната причина за поява на „сухо око“, която трябва да бъде изяснена чрез преглед и изследвания назначени от специалист офталмолог. Обикновено се използват овлажняващи очни капки, гел или мехлем. В най-честите случаи се назначава прилагане на капките през 3 часа в продължение на 2-3 седмици, за да може слъзният филм да възстанови своята функция.