1. Анатомия

Слъзният апарат се състои от слъзната жлеза, допълнителните слъзни жлези и слъзоотводните пътища. Продуцираните сълзи се изливат в слепоочния дял на горния външен край на окото. Заедно със секрета от допълнителните слъзни жлези и секрета от Мейбомиевите жлези се образува слъзен секрет, който се събира в специално място, наречено Лакус лакрималис - "слъзно езерце". След това сълзите се всмукват от слъзните точки.

 


Слъзният филм е съставен от три слоя - повърхностен липиден слой, богат на масти, произведени от основните клепачни жлези, среден воднист слой и хидрофилен слой, изграден от муцинозен секрет.


Слъзният секрет се събира в "слъзното езерце" и в синхрон с движението на клепачите се отделят в слъзния сак. Следващата дестинация на сълзата е най-външната част на окото - роговицата, където изпълнява своята функция. Когато се събере секрет в слъзната торбичка, тя може да се отдели в носослъзния канал. Оттичането става възможно благодарение на способността за носово дишане у индивидите. В последствие в носната кухина се създава отрицателно налягане и по принципа на пасивния транспорт, сълзите се отделят в каналите на носната кухина.

 

NEWS_MORE_BOX

2. Смущения в слъзообразуването

Най-често срещаното смущение в слъзообразуването е намаленото производство на сълзи, причиняващо състоянието "сухо око". Причината е съчетана понякога с намалено производство на муцин. В началото на заболяването се скъсява времето за престой на слъзния филм върху роговицата. Появяват се участъци на изсушаване.


3. Клинична картина

Пациентите се оплакват от парене, дразнене, светлобоязън и субективно усещане за сърбеж в окото, но акцентират върху сухота в окото - тоест липса на каквото и да било сълзене.
Намаленото слъзообразуване е придружаващ симптом на други заболявания - например болестта на Микулич.

 

4. Как да се предпазим от сухото око?

В лечението на сухо око се използват заместващи препарати с муцин, който е основният отсъстващ от овлажнителния апарат на окото. Такива препарати се срещат на широкия фармацевтичен пазар под формата на капки от типа "изкуствени сълзи". В подкрепа на овлажняващите капки се прилага и витамин А.