Широко разпространеното схващане, че за намаляване на отока и подуването при травма трябва да се наложи лед или студен компрес ведната върху нараненото място, е напълно погрешно, твърдят автори на ново изследване.

 

 


Според учени от Центъра за изследване на неврологични възпаления в Кливланд, щата Охайо, студеният компрес поставен върху удареното място може дори да забави оздравяването, тъй като ниската температура пречи на отделянето на специфичен хормон, ускоряващ възстановяването на увредената тъкан, съобщава The Telegraph.

 

 

Резултатите от изследването, публикувано в списанието на Федерацията на американското общество по експериментална биология показва, че възпалението на мускулите след тежка травма, има особено важно значение за процеса на възстановяването им.

 

 

Професор Чжоу Лан и колегите му откриват, че възпалените клетки произвеждат високи нива на хормон, наречен инсулиноподобен растежен фактор-1 (IGF-1), който има свойството да ускорява възстановяването на мускулната тъкан.

 

 

Според авторите на изследването направеното от тях откритие ще хвърли друга светлина върху важността на възпалителната реакция за бързото възстановяване и може да промени съществуващите методи на лечение, при които на пациентите се изписват мощни противовъзпалителни средства.