Уретрата свързва пикочния мехур с външната среда и служи като канал за отделяне на урина. При мъжете за разлика от жените пикочният канал е много по-дълъг. Различни заболявания и състояния могат да допринесат за стеснението му. Това понятие се нарича стриктура на уретрата и в повечето случаи засяга млади мъже.

 

Стриктурата на уретрата е сред най-честите причини за затруднение в уринирането и тънка струя сред младата популация. Може да бъде вродено или придобито състояние. За младите пациенти са по-характерни инфекциозните стриктури. Те възникват като резултат на сериозни инфекциозни процеси. Инфекциите се изявяват клинично като уретрит, простатит или простатични възпаления на предната част на уретрата.


 

Инфектирането е най-често резултат от незащитен полов контакт. Сред най-честите причинители на възпалението на пикочния канал са E.coli, хламидийните инфекции, както и Neisseria gonorrhoeae. Неправилното лекуване на възпалителния процес или недоизлекуването му водят до промени в лигавицата и е предпоставка за развитие на стеснение.

 

Травмите в зоната на перинеума също могат да доведат до стриктура. За пациентите в зряла възраст са по-характерни т.нар. исхемични стриктури. Уретрата е орган, който се кръвоснабдява от малки кръвоносни съдове, затова дори минимална промяна в техния дебит при исхемия нарушава кръвоснабдяването в уретрата и се образува фиброзна тъкан.

 

Всички рискови фактори за атеросклероза - артериална хипертония, дислипидемия, тютюнопушене са рискови и за развитие на атеросклеротични плаки в малките съдове, които кръвоснабдяват уретрата. Всичко това нарушава циркулацията в малките съдове и е предпоставка за развитие на исхемично стеснение на уретрата.

 

Не на последно място стриктурата на уретрата може да бъде ятрогенна, т.е. причинена от лекари при различни видове оперативни интервенции. Всички видове ендоскопски манипулации на уретрата; трансуретрални резекции на пикочния мехур; т.нар. безкръвни лазерни операции на простатата, както и такива по повод конкременти в бъбреците са рискови за последващо възникване и развитие на стриктура на уретрата. Средно в света при 10-11% от случаите след трансуретрална резекция на простатата възникват стриктури на уретрата.

 

Клиничното представяне на това заболяване определено се води от промените в уринирането. То се осъществява трудно - урината излиза много бавно, на тънка струя или на капки и след напъване. Впоследствие поради недобрата микция и затруднено изпразване на пикочния мехур се появява т.нар. резидуална или остатъчна урина.

 

Това означава, че пикочният мехур не се е изпразнил напълно и в него е останала урина дори и след уриниране. В резултат пациентите изпитват чести, понякога болезнени позиви за уриниране и болка при уриниране. Уроинфекциите са естествено усложнение на това състояние, поради задържане на урина в пикочния мехур, която става среда за развитие на инфекция.

 

Лечението на стесненията на пикочния канал е предимно оперативно. В миналото са правени опити за лечение с прилагане на високи дози витамин Е, като се е смятало, че приложението му ще доведе до омекотяване на фиброзата. В днешно време тези схващания са отхвърлени. Лечението може да се осъществи посредством уретрална дилатация. Това става с помощта на уретеротоми (метални дилататори). Посредством тях през уретралния канал, се осъществява дилатация или разширяване на уретрата по ретрограден път.

 

Но дефинитивното лечение на стриктурата е посредством вътрешна уретротомия. Стесненият участък се изрязва и така се възстановява проходимостта на пикочния канал. В почти 100% от случаите операцията завършва с поставяне на катетър, който трябва да се държи поне 10 дни. Така разширеният участък от стеснената част на уретрата ще заздравее.

 

За жалост обаче стриктурите на уретрата имат склонност да рецидивират след определен период от време. Обяснението на това е, че след като се изреже фиброзиралата тъкан при уретеротомия от нея остава променена тъкан, която стимулира фиброзния процес. По този начин на същото място има предпоставка за образуване на ново фиброзно стеснения, което налага последваща оперативна интервенция. Като метод за предотвратяването му се използва вкарването на кортикостероиден гел след премахването на катетъра. Това предполага омекотяване на фиброзата и намаляване на рецидивите ѝ.

 

Уретралните стриктури са често състояние при млади мъже и при пациенти в зряла възраст, подлагани на ендоскопски интервенции през пикочния канал. Затова правилната диагноза и адекватно лечение могат да допринесат за намаляване на усложненията.


Референции:

Urethral Stricture Disease: Symptoms, Urologyhealth