Повечето ухапвания и ужилвания от буболечки предизвикват леко дразнене и може само да има нужда от облекчаване на болката, сърбежа и подуването. Въпреки това понякога ухапванията от насекоми е възможно да доведат до потенциално по-сериозни последици. При някои хора ухапванията или ужилванита от членестоноги могат да причинят от умерена до тежка реакция, дори анафилаксия. На някои континенти, като Австралия, човек е изправен пред по-голям риск от смъртоносни инфекции, които се разпространяват чрез ухапвания или ужилвания от насекоми, като също така има и някои отровни буболечки.

 

Необходимо е идентифицирането на насекомото, което е причинило ухапването или ужилването. Насекомите, паяците и скорпионите са способни да причинят много болезнени реакции. Много е полезно, ако човек знае какво е причинило ухапването или ужилването.


 

Ухапванията от комари могат да изложат човек на сериозни заболявания като вируса „Западен Нил“ или Зика. Комарите обикновено се намират близо до застояла вода.Ухапванията от кърлежи могат да изложат човек на заболявания като Лаймска болест.

 

Насекомите обикновено се срещат в гористи местности. Мухи, причиняващи ухапвания, могат да бъдат намерени около боклук или отпадъци. Ухапванията от огнени мравки причиняват усещане за парене и болка. Ухапванията от бълхи се случват често възникват, когато човек се намира около домашни любимци. Ухапванията от дървеници причиняват сърбящи червени подутини, които обикновено се появяват през нощта. Ухапванията от паяк и особено ужилванията от скорпион могат да бъдат по-тревожни, дори потенциално смъртоносни. Повечето ухапвания от неидентифицирани буболечки в най-лошия случай могат да бъдат потенциално опасни поради възможността от анафилаксия.

 

Най-сериозното притеснение е ухапване от насекомо, което предизвиква екстремна реакция при чувствителен човек, известна като анафилаксия. Въпреки че ухапването или ужилването предизвикват дискомфорт при повечето хора, те може да предизвикат свръхреакция на имунната система при малък брой хора, като без незабавно лечение съществува риск от фатален край. Признаци и симптоми на анафилаксия, за които трябва да бъде следено, включват:

  • Сърбеж;
  • Подуване (различно от мястото на ужилването/ухапването);
  • Недостиг на въздух;
  • Сърцебиене;
  • Болка в гърдите;
  • Слабост;
  • Световъртеж;
  • Коривна треска или зачервяване

Ако потърпевшият забележи или почувства някой от тези симптоми, той трябва незабавно да потърси спешна медицинска помощ. Ако човекът, който е бил ухапан от насекомо, има анамнеза за тежка алергия и носи епинефрин за инжектиране, тези признаци и симптоми подсказват, че е време той да бъде използван. Първо потърпевшият трябва да се обади на бърза помощ, след което да използва EpiPen (инжекционно устройство).

 

Когато човек е бил ухапани или ужилен от буболечка, той трябва да се премести на място, далеч от по-нататъшно излагане на насекомите, за да предотврати получаването на повече ухапвания или ужилвания. Някои основни методи, които човек може да предприеме, за да облекчи болката, сърбежа, паренето или подуването от ухапване или ужилване от буболечки, включват:

  • Отстраняване на жилото, ако то все още е забито в кожата;
  • Поставяне на пакет с лед или студен компрес върху мястото на ужилването. Не бива ледът да бъде поставян директно върху кожата. Обикновено трябва да бъдат редувани 20 минути поставяне на компреса с 20 минути почивка

Ако човекът с ухапване или ужилване от буболечка развие някакви неволеви мускулни движения, необходимо е незабавното обаждане на спешна помощ. Ухапванията от паяк като Черната вдовица могат да причинят мускулни спазми.


За облекчаване на болката може да бъдат приложени локални лечения като хидрокортизонов лосион или препарати с лидокаин. Ацетаминофенът (парацетамол) и ибупрофенът са полезни за намаляването на болката. Може да бъдат използвани антихистамини при подуване.


Важно е да бъде следено за появата на признаци на нарушения през първите няколко дни след ухапване от буболечка. Треска, жълтеница (пожълтяване на кожата или склерите на очите), изпотяване или гной, изтичаща от мястото на ухапване, изискват обаждането и търсенето на лекар.

 

Референции:
1. Brites-neto J, Duarte KM, Martins TF. Tick-borne infections in human and animal population worldwide
2. Peres G, Yugar LBT, Haddad junior V. Breakfast, lunch, and dinner sign: a hallmark of flea and bedbug bites
3. Rahmani F, Banan khojasteh SM, Ebrahimi bakhtavar H, Rahmani F, Shahsavari nia K, Faridaalaee G. Poisonous spiders: bites, symptoms, and treatment; an educational review
4. Verywell Health. How to Treat Insect Bites and Spider Stings