През летния сезон е характерно зачестяване на стомашно-чревните разстройства за сметка на респираторните инфекции, които намаляват значително през този период. Гастроентеритите могат да бъдат следствие на инфектиране с различни вируси, паразити, бактерии, както и някои токсини на микроорганизмите.


През летните месеци високите температури способстват размножаването на бактериите, особено в заразени храни, които не се съхраняват при подходящи условия. Някои от бактериите произвеждат токсини, които попадайки в организма в рамките на часове могат да доведат до проявата на симптоми.


Невинаги достъпът до лекарска помощ или до близка аптека са възможни и то в рамките на кратък период от време. В такива случаи няколко медикамента от първа необходимост към аптечката преди тръгване на път могат да бъдат изключително полезни.Активният или медицински въглен е един от тези медикаменти, за които не се налага рецепта и е достъпен в аптечната мрежа. Преди десетилетия той е бил смятан за универсален антидот, като днес се прилага често при хранителни отравяния. Неговата роля е да се свързва с различни токсини и химикали като по този начин не позволява тяхното усвояване от организма. Колкото по-бързо бъде приет толкова и действието му е по-силно.


Активният въглен се предлага под формата на таблетки и прах. Възможно е да намали действието на някои лекарства при приема му заедно с тях, затова ако приемате други медикаменти е необходимо да има интервал от поне 3-4 часа. Като нежелани реакции е възможно при някои лица да се получи запек, който отминава в рамките на 3-4 дни. При първи симптоми на гадене, позиви за повръщане се приемат 1-2 таблетки. Препоръчва се употребата му при съмнение за хранително отравяне, някои инфекциозни патогени (причинителят на шигелозата, салмонелозата), злоупотреба с алкохол, предполагаемо отравяне с химикали и други.


Приемът на пробиотици може да започне няколко дни преди заминаването на почивка, особено при предразположените към чести стомашно-чревни разстройства. Приемът продължава по време на пребиваването и след завръщането от пътуване (като опашка на профилактиката). Препоръките са за 1 до 2 таблетки дневно. При развил се вече гастроентероколит – 2-3 таблетки дневно. Препоръчително е пробиотикът да се комбинира с пребиотик – т. нар. синбиотици.


NEWS_MORE_BOX


Погрешно е при първи симптоми на диария, когато не е установена причината и има съмнение, че тя е с инфекциозен произход, да се приемат медикаменти за намаляване на перисталтиката (напр. съдържащите лоперамидов хидрохлорид). По този начин в червата се задържат за по-дълго време вредните бактериални или вирусни агенти, като някои от тях отделят токсини, възпаляват допълнително лигавицата и интоксикират организма.


Правилен е подходът с медикаменти, които намаляват водната секреция от чревната стена, която се повишава под действието на инфекциозните причинители и техните токсини. Подходящи са медикаменти с активна съставка рацекадотрил. По този начин се предпазва организмът от големи водни загуби, успоредно с това и на соли, като по този начин се намалява дехидратацията.


В аптечните мрежи се предлагат и готови лекарствени форми, които съдържат електролити в определени съотношения. Целта е заместително суплементиране на загубените соли и възстановяване на водно-солевия баланс в организма.


При някои случаи е възможно отлагане на консултацията с лекар, но при определени симптоми посещението на специалист става необходимо. Такива са висока температура – 39-40 градуса, патологични примеси в изпраженията – кръв, гной, остри болки в корема, висока степен на дехидратация, упорити и неповлияващи се симптоми продължително време.