Често единственият симптом на стомашната язва е епигастралното парене, което остава незабелязано от пациентите или считат, че е нещо, което не заслужава особено внимание във всекидневието.

 

Стомашната язва е ерозивно изменение на стомашната стена, което може да засегне постепенно всички слоеве и да доведе до перфорация, която е животозастрашаваща. Тя може да бъде предизвикана от инфекция, лекарства или редкия Цьолингер-Елисон синдром. При навременна и правилна терапия с изключване на рисковите фактори, прогнозата е отлична и се наблюдава пълно излекуване за няколко месеца.


 

Стомашната язва е вид пептична язва, която се дължи на ерозивни изменения в стомашната стена, засягащи мускулната пластина на мукозата или собственият мускулен слой. Нормално стомашната мукоза е покрита с протективен мукус, който я предпазва от абразивното действие на стомашния сок. При патологични състояние на хиперацидитет обаче се нарушава балансът и мукусът не може да компенсира абразивното действие на солната киселина. Първоначално може да се развие гастрит и/или повърхностни ерозии, които обаче прогресират във времето със засягане на все по-дълбоки слоеве.

 

Симптоми

Основните симптоми при стомашната язва са:

 • Епигастралното парене и болка, които обикновено се засилват след нахранване (за разлика от дуоденална язва, където болката отшумява след нахранване и особено след прием на мляко);
 • Гадене, повръщане – понякога с хематемеза (повръщане с кръв, като в повечето случаи кръвта е с променен цвят на кафе);
 • Подуване;
 • Бързо засищане, което може да се дължи на формирането на хипертрофични цикатрикси и затрудняване пасажа;
 • Загуба на тегло;
 • Анорексия (загуба на апетит);
 • Анемични симптоми (отпадналост, лесна уморяемост, бледост и др.),
 • При масивни кръвозагуби – мелена (лъскав, неоформен, тъмночерен фецес с остра гнилостна миризма.

 

Причини

Основните причини за развитието на стомашна язва са:

 

 • Инфекция с Helicobacter pylori – единствената високо-киселинно устройчива бактерия, която колонизира стомашната и дуоденална мукоза и причинява възпалителни изменения. Инфектирането става по битов път – чрез ползване на общи прибори, недобра хигиена, целувка и т.н.; 
 • Лекарствено-медиирана – продължителният прием на някои лекарства – в частност на нестероидни противовъзпалителни средтва НСПВС (аспирин, ибупрофен, кетопрофен, диклофенак и др.) води до възпалително-ерозивни изменения в гастро-интестиналния тракт. Затова е важно да се приемат правилно – след хранене с по-голямо количество вода, по възможност по-ниски дози, за кратък период от време и в комбинация с инхибитори на протонната помпа, особено когато е необходим по-продължителен прием; кортикостероиди и др.
 • В редки случаи (около 1% от всички) причина за стомашна язва може да бъде Цьолингер-Елисон синдромът, при който гастромът отделя гастрин, стимулиращ стомашната секреция.

 

Диагноза

Диагнозата се поставя:

 • Основно чрез рентгено-контрастна бариева гастрография;
 • Фиброгастроскопия;
 • Като адитивни изследвания или
 • Емпирично задължително трябва да се ползва тест за хеликобактер пилори – респираторен, серумен или фецес-тест, като преди това пациентът не трябва да е употребявал антиацини средства (сода, талцид, гавискон и др.), инхибитори на протонната помпа, H2-блокери и др. средства, които неутрализират стомашната солна киселина, тъй като това може да даде фалшив отрицателен тест.;
 • Пълна кръвна картина, където при масивни кръвозагуби се наблюдава понижение в хемоглобина и/или етритроцитите и хематокрита.

Усложнения

Оставена нелекувана във времето язвата може да доведе до редица усложнения, сред които: 

 • Перфорация на стомаха и развитие на перитонит (животозастрашаващо възпаление на коремницата);
 • Масивни кръвоизливи, които могат да бъдат летални или да доведат до загуба на съзнание;
 • Илеус (непроходимост), поради блокиране на пасажа от хипертрофичен цикатрикс.

Лечение

В зависимост от причината за язвата се назначава различно лечение. И в трите случая се назначават инхибитори на протонната помпа или H2-блокери, които могат да бъдат комбинирани с антиацидни средства и цитопротективни лекарстра (напт. Сукралфат), създаващи протективен полимерен слой върху увредената стомашна лигавица. Ако причината за язвата е хеликобактериоза, се назначава и допълнително антибиотично лечение за 2 седмици, а ако язвата е лекарствено-медиирана се преустановява приемът на лекарството. В редки случаи може да се стигне до оперативно лечение.

 

Рискови фактори

За рискови фактори се считат: влошеното емоционално състояние, тютюнопушенето, алкохолът, пикантната и богата на мазнини храна и др. влошават симптоматиката на състоянието.

 

Прогноза

Обикновено стомашните язви се излекуват напълно до няколко месеца, но в някои случаи се наблюдава рефрактерност (рецидивиране на язвата) – обикновено при нередовен или неправилен прием на терапията и/или наличие на рискови фактори.