Митралната стеноза е заболяване, което се обективизира със стеснение в митралната клапа, която свързва лявото предсърдие с лявата камера. Заболяването е предимно придобито, но в малък процент е възможно да бъде и вродено. Стесняването в отвора на митралната клапа затруднява преминаването на кръвта от предсърдието към камерата.

 

При камерната диастола нормално навлиза кръв от предсърдието към камерата. При стеноза на митралната клапа това количество кръв е намалено, което води до понижен внос на кръв към лявата камера и повишена задръжка на кръв в предсърдието. Това от своя страна води до повишаване на налягането в предсърдието и до затрудняване при изтласкването на кръв от камерата и съответно, до хипертрофия на камерата и изтъняване в стените на предсърието.


 

От лявото предсърдие задържането на кръв причинява повишаване в кръвното налягане на белодробните артерии и в дясната камера с последваща деснокамерна сърдечна недостатъчност.

 

Каква е клиничната картина?

NEWS_MORE_BOX

 

Основният симптом при клиничната картина на такива пациенти е появата на задух. Другите симптоми са тежест в гръдната клетка, ускорен сърдечен ритъм, лесна умора при физическо усилие и обща отпадналост. При по-обективните промени в митралната клапа може да се появи цианоза по видимата кожа и лигавици, както и кашлица и обилно отделяне на храчки, които понякога са кървенисти при тежките напъни.

 

Лечението на заболяването обикновено е консервативно чрез подвеждане под качествена лекарствена терапия спрямо индивидуалния терапевтичен план. При консеративните мероприятия се препоръчва обезсолената храна, кортикостероиди, диуретици, витамини, експекторанти и кислородотерапия за овладяване на цианотичните прояви.

 

При по-тежките степени на митрално стеснение се препоръчва оперативно лечение. Прилага се клапно ендопротезиране, с чиято помощ се премахва стенозиралия участък и се възстановява нормалният кръвен ток през връзката между лявото предсърдие и камера.