Митралната стеноза се развива подмолно и безсимптомно в продължение на 15 и дори 20 години преди да се прояви. Задухът често е неин първи и единствен симптом (поне в началото). Персистирането на стенозата води до сърдечна недостатъчност и често значимо влошава качеството на живота и го скъсява. Междувременно, при провеждане на своевременна профилактика и лечение – особено в периода преди поява на симптомите – прогнозата на пациентите може чувствително да се подобри.


За митралната клапа

Сърцето е изградено две камери и две предсърдия – съответо леви и десни. Движението на кръвта между отделните кухини на сърцето, както и в съдовете на малкия и големия кръг на кръвообращение трябва да бъде еднопосочно. Нормално кръвта постъпва от двете големи кухи вени в дясно пресърдие, оттам през трикуспидалната клапа към дясна камера и през белодробната артерия към белите дробове. Белодробните вени завършват малкия кръг на кръвообращение, извеждайки кръвта към ляво предсърдие. Митралната клапа се намира на границата между ляво предсърдие и лява камера. Последната изтласква кръвта през аортата към тялото и големия кръг на кръвообращение.Митралната клапа има ролята да пропуска свободно кръвта от предсърдието към камерата, както и да стои плътно затворена, когато сърцето се съкращава, за да може кръвта да се придвижва към аортата, а не да се връща през клапата обратно към предсърдието.


Болестни процеси по митралната клапа променят условията на работа на сърцето. То не може безкрайно да поддържа добрия баланс чрез компенсаторните си механизми и в крайна сметка натъпва декомпенсация. В този период има както морфологични изменния в сърцето, така и симптоми, влошаващи качеството на живота.


Стесняване на клапата – от какво се причинява

Най-честата причина за стеноза на митралната клапа е преболедуване от ревматизъм на сърцето. В резултат от възпалителния процес настъпва задебеляване и слепване на комисурите, фиброза, деформация и срастване на платната на клапата. Подвижността им се ограничава, като в областта може да се отложи и калций. Тези процеси водят до стесняване площта на отвора на митралната клапа.


Как митралната стеноза уврежда сърцето и белите дробове

В началото на развитието на стеснението лявото предсърдие се опитва да го преодолее и да продължи да изтласква същото количество кръв към камерата. Това се постига с повишаване налягането в лявото предсърдие. В началото тези промени са функционални, но при персистиране трайно повишеното налягане в ляво предсърдие става причина за неговата хипертрофия (задебеляване), а в последствие – и неговата дилатация (разширяване).


След като предсърдието е дилатирало то вече не може да създава високо налягане. В тези случаи пълненето на лявата камера с кръв се осигурява чрез ретроградно повишаване на налягането в съдовата система зад лявото предсърдие.


Първоначално това засяга вените и капилярите на белия дроб, а в последствие – и артериолите и артериите, в тежките случаи до белодробната артерия и дясна камера.


Венозната хипертония в белия дроб причинява белодробен застой. Той се повишава при състояния, които подлагат организма на повишени изисквания и съответно е нужно сърцето да изпомпва повече кръв – такива са физическите усилия, психоемомционалното напрежение, бременност, инфекции, хипертиреоидизъм, предсърдно мъждене и др. Тогава се обострят и симптомите.


В крайна сметка състоянието е причина и за намаляване на минутния обем на сърцето и невъзожност за адекватното му повишаване, когато обстоятелствата го изискват.


Симптоми

Симптомите и белезите от прегледа се проявяват, когато отвора на митралната клапа стане под 2 см2. Тъй като стеснението ѝ причинява специфична находка при преслушване на сърцето, наличието на това състояние може да се диагностицира при профилактичен преглед още преди появата на симтпоми.


Оплакванията са характерни за умерената и тежката митрална стеноза и обикновено се дължат на белодробния затой и/или намаления минутен обем на сърцето.

 

  • Кардиална астма и белодробен оток – появяват се при състояния, които ускоряват сърдечната дейност

Когато има задух в покой това може да говори за тежка митрална стеноза.


Кашлицата при застойния бронхит е суха или с отделяне на незначително количество слуз.


Кървави храчки има у около 1/3 от пациентите и в някои случаи те са ранен симптом.

 

  • Признаци на намален минутен обем

При намален минутем обем на сърцето, както и настъпилото вече усложнение – десностранна сърдечна недостатъчност, са налице симптоми като умора, студени крайници, акроцианоза, подуване и дискомфорт в областта на корема, отоци по краката и кахексия (силно отслабване).


Друг симптом е и гръдната болка, която обикновено се дължи на хипертрофия на дясната камера и съпътстваща исхемична болест на сърцето. 4715