Първа част на материала

 

Нестабилна стенокрадия
Нестабилната стенокардия се появява изведнъж в състояние на покой. Болката в гърдите не може да се свърже с физическо действие или емоционално натоварване. Често оплакването се появява през нощта, по време на сън. Болният се събужда от чувство за силен натиск на гърдите, липса на въздух. Има случаи, в които пристъпите на стенокардия протичат по-тежко и продължително в сравнение с пристъпите, появили се по време на физическо или нервно напрежение.
 В повечето случаи на нестабилна стенокардия състоянието се развива при хората с рязко изразена атеросклероза на коронарната артерия, тази от която зависи кръвопотокът към миокарда. При засегнатите обикновено се редува стабилна с нестабилна стенокардия.
 


Признаци на стенокардия на Принцметал

Когато стенокардията се случва при излагане на студено, пиене на студена вода, преяждане, недостиг на въздух, тютюнопушене без да се описва връзка с физическо или психическо натоварване, се смята за стенокрадия на Принцметал. При този вид стенокардия се наблюдават периодични спазми на големите коронарни артерии без да се отчита повишаване на нуждите на миокарда от по-висок приток на кръв.Пристъпите по-често се появяват през нощта или призори. Появява се типичната болка за стенокрадия, но с тази особеност че продължава 20-30 минути. Възможно е да се провят няколко пристъпа с интервал от 2 до 15 минути.
 


Наблюдават се още изпотяване, гадене, повръщане.
 


Необходимо е страдащите от стенокардия да носят винаги със себе си нитроглицерин. При болка в сърцето таблетката се поставя под езика. В случай, че болката не отшуми и след втора таблетка, трябва да се извика бърза помощ.