Стенокардията е един от симптомите на исхемична болест на сърцето. Въпреки това състоянието се разглежда и отделно, като изискващо медицинска помощ без отлагане заради риска пристъпът да се развие в инфаркт на миокарда.


Стенокардията е признак за остра исхемия - състояние на недостатъчно кръвоснабдяване на сърдечния мускул, при което се изпитва силна болка в гърдите.


Стенокардията се наблюдава при исхемичната болест на сърцето, но и в други случаи като възпаление на стените на кръвоносните съдове при някои заболявания, например при ревматични заболявания. Исхемичната болест на сърцето се развива при нарушена проходимост на коронарните артерии вследствие натрупване на атеросклеротични плаки.


Разглеждат се няколко форми на стенокардия:

  • стабилна стенокардия,
  • нестабилна стенокардия,
  • стенокардия на Принцметал.Стабилна стенокардия
Стенокардията се появява при физическо или психическо натоварване. Пристъпът на болка се усеща от горната част на гърдите, понякога тя е концентрирана отляво. Болката е свиваща, стягаща. Възможно е да ирадиира към лявата ръка, рамо, област на лопатката, част на врата и половина на лицето, долната челюст, лявото ухо или двете рамене и ръце, гърба. Много по-рядко болката се разпространява в лявата част на корема, кръста или краката.


Началото на пристъпа винаги започва внезапно, като постепенно нараства по степен. Болковото усещане продължава в течение на няколко минути и след това изчезва. При прием на нитроглицерин болката отшумява за 2-3 минути.
 


Възможно е да липсва усещане за болка, а да са налични само оплаквания за тежест, притискване, смазване на гръдния кош и недостиг на въздух.


Пристъпът може да е придружен с усещане за обща слабост, изпотяване, треперене на крайниците. Случва се да се описват чувство на липса на памет, неспособност за мислене, обръкване, световъртеж, позиви по малка нужда, обилно отделяне на урина.


Лицето на засегнатия е бледо. Лекарят трудно може да разпознае състоянието, тъй като само в редки случаи се отчита тахикардия (ускоряване на сърдечната дейност с честота над 100 удара на минута), брадикардия (състояние, при което сърдечната честота е под 60 удара в минута, ритъмно нарушение на сърдечната дейност) или аритмия (нарушение на ритмичната дейност на сърцето).


 


Характерно е болката при стенокардия на напрежението да се появи при двигателна активност, било то и ходене. При подобен случай трябва да се спре. Болката преминава след 2-3 минути. За хората склонни към стенокардия студеното време, движението срещу вятъра са сериозно натоварване и те не се понасят при това състояние. Пристъпът може да се появи и при напън при дефекация, обилно хранене, подут корем. Състоянието се получава и при емоционално натоварване, заради по-високата потребност на сърдечния мускул от кислород.


В продължението: нестабилна стенокардия и стенокардия на Принцметал