1. Какво е стенокардия?

Ангина пекторис е термин, който произлиза от латински и означава „стенокардия” или „гръдна жаба”. Пациентите с ангина изпитват болка зад гръдната кост. Болката може да бъде тъпа и постоянна или силна, като след пробождане с нож. Този симптоматичен комплекс се предизвиква с физически упражнения или от емоционален стрес. След натоварващо физическо упражнение болката се предизвиква спонтанно и може да трае около една-две минути. Именно този фактор е основен за поставянето на диагнозата – връзката между физическо усилие и стягаща болка зад гръдната кост.


2. Каква е причината за поява на стенокардия?


Причина за появата на стенокардия е коронарната атеросклероза – уплътняване на артериите, които доставят кислород и хранителни съставки до миокарда на сърцето. Уплътняването се получава в следствие на липидна плака или атероми, разположени по дължината на артериите, които от време на време намаляват притока на кръв към сърцето. Болката се предизвиква от исхемичната атака върху сърцето, която при по-продължително времетраене предизвиква появата на огнища без кръвоснабдяване – исхемични огнища.


Симптомите се проявяват в моментите, в които сърцето има нужда от по-голям кръвен дебит. Такива са случаите на емоционален стрес или физически усилия, при които мозъкът изпраща сигнал до сърцето за учестяване на сърдечния ритъм и доставка на по-голямо количество кислород до мускулите на сърцето или тези на крайниците, натоварени с физическата дейност.


Ангина пекторис проявява своите симптомите и при други състояния. Например тахикардия – учестен сърдечен ритъм. При анемия има подобна симптоматика, поради ниското количество на хемоглобин и белтъци в кръвната плазма, които имат кислородо-пренасяща функция. Клиничната картина се среща още при аортна стеноза, хипертрофия на сърдечния мускул – кардиомиопатия, белодробна хипертензия.


Има случаи, при които се получава внезапен спазъм на коронарните артерииQ предизвикан от съвсем леки уплътнения от липидни плаки. Тази форма на ангина е известна като „ангина на Принцметал”.

 

3. Видове ангина

Стабилната ангина е състояние, което се съпровожда с болка зад гръдната кост само при физически усилия. Нестабилната ангина е състояние, при което може да се усетят болки зад гръдната кост при пълен покой на тялото. Болката при нестабилната стенокардия е тъпа и по-дълготрайна, отколкото тази при стабилната форма на стенокардия. Тази форма на ангина е по-притеснителна от стабилната, защото се обвързва с по-големи и продължителни липидни плаки по продължение на артериите.


При вариантните форми – стенокардия на Принцметал, болката зад гръдната кост е спонтанна и рядка. Тя се предизвиква от внезапен артериален спазъм и се предизвиква най-често сутрин, когато тялото е в пълен покой.

 

4. Рискови фактори

Рисковите фактори за предизвикване на стенокардия са фамилна анамнеза за болни с атеросклероза. Предразположени към заболяване са пациентите от мъжки пол. Други рискови фактори са повишено ниво на LDL холесторола, т. нар. „лош холестерол”, високо кръвно налягане, тютюнопушене, диабет, затлъстяване, стрес, застоял начин на живот и състаряване на организма.

 

5. Какви са симптомите?

Стягащата болка в гръдния кош при физическо усилие и покой е определящ фактор за диагнозата. Учестеното дишане, стягането и изтръпването на крайниците, рамената, китките, най-често в лявата половина на тялото и субективното усещане за стягане в гърлото са друга част от най-характерните симптоми.


При сформирана липидна плака в артериите има вероятност да настъпи руптура, т.е част от липидната плака да се разкъса и да се отдели. Това предизвиква образуване на съсирек в кръвното русло и запушване на кръвоносната функция на пострадалата артерия. Патогенетично този момент може да доведе до поява на силна болка в гръдната област и да предизвика инфаркт на миокарда.

 

6. Диагностика

За диагностика на заболяването се провеждат редица методи за изследване на сърцето. Добрият кардиологичен статус показва състоянието на сърцето и неговата големина. В допълнение трябва да се направи ЕКГ – електрокардиограма, на която да се визуализират промени по сърдечната функционалност в покой. След това пациентите се подлагат на тестове с физически усилия – „стрес тест”, при които се мониторира постоянно дейността на сърцето на ЕКГ. По този начин се установява дали причината за болката при физически усилия е в сърдечния мускул.


В повечето болници в днешно време пациентите се подлагат и на иновативната технология – скенер за миокардната перфузия. При този тест, по венозен път се въвежда малко количество радиоактивна субстанция, която се визуализира на скенер, преминавайки през кръвоносните пътища на сърцето. По този начин се виждат промени по съдовата и сърдечна структура – липидни плаки, атеросклеротични огнища, следи от „микроинфарктни” зони и др.

NEWS_MORE_BOX

 


Прилагат се и други образни диагностични методи – Стрес ехографски тест, ядрено-магнитен резонанс с контрастна материя, скенер на сърце, който определя количеството на калция в кръвоносната система и степента на уплътнение на артериите.


Златният стандарт до ден днешен е коронарната ангиография, с която се обхождат обстойно артериалните разклонения и се проверяват зоните за наличие на големи липидни плаки. Благодарение на този вид изследване в лумена на кръвоносните съдове могат да се поставят стентове, които разширяват съдовете и предпазват от запушване на съда около липидната плака. Изследването се провежда под рентгенов контрол.

 

7. Лечение

Стенокардия се лекува чрез прием на антиагреганти и вазодилататори. Такива са аспирин, който блокира кръвните клетки тромбоцити да образуват комплекси помежду си. Глицерил тринитратът или нитроглицерин има изразен вазодилатативен ефект. Неговата функция е да разшири кръвоносните съдове в мястото на запушване, което да помогне за възстановяване на кръвотока през артериите. Може да се намери в таблетна форма или спрей за приложение под езика.


В терапията на стенокардия се прилагат бета-блокери и блокери на калциевите канали. Задачата на тази група медикаменти е да контролират честотата на миокардните съкращения и кръвното налягане. Бета-блокерите повлияват нивата на адреналин в кръвта, чрез което регулират сърдечната честота. По този начин се овладява нуждата на сърцето от кислород и се подобрява кръвоснабдяването на сърдечния мускул – миокард.


В терапията на стенокардия се прилагат и хирургични интервенции, когато медикаментозната терапия не дава достатъчно добри резултати. Прилага се ангиопластика и поставяне на байпас. Целта е да се регулира дейността на сърдечната функция.


Към терапията на пациентите се добавя и подходящ хранителен режим, редуциращ „вредните” мазнини и добавяне на полезни -  омега-3, омега-6 и омега-9 мастни киселини. Препоръчва се прекратяване на тютюнопушенето и разходки на чист въздух.