Статините са медикаменти, които се изписват при висок холестерол, като действието им се състои в блокиране на ключов ензим, участващ в синтеза на холестерола в черния дроб. Високият холестерол играе важна роля в атеросклерозата и е значим рисков фактор за сърдечносъдови и мозъчносъдови инциденти. Медикаментите от групата на статините вече са доказали своето голямо значение в профилактиката и предотвратяването на такива инциденти като инфаркт и инсулт.


Оказва се, че, освен специфичното си действие, те упражняват и други ефекти в организма, особено противовъзпалителен. Те, разбира се, влияят благоприятно в посока сърдечносъдова протекция, но би могло да има благотворно влияние и при множество други заболявания. Така проучванията предполагат, че статините биха могли да имат частично превантивна роля при болестта на Алцхаймер и рака на дебелото черво.


На етапа официално показание за предписване на статините е високият холестерол. Това не спира изследванията в останалите посоки, в които тези лекарства могат да са полезни на човека.Статини и болест на Алцхаймер

Според някои проучвания дори и при стандартното приложение на статините (за висок холестерол) те индиректно имат защитен ефект срещу болестта на Алцхаймер. Приемът им намалява с 20 до 30 % мозъчносъдовите инциденти, като самите те допринасят понякога за съдова деменция. Тя заедно с болестта на Алцхаймер са най-честата причина за деменция при възрастните хора. Макар и двете състояния да са следствие на различни патофизиологични механизми, то все пак могат да споделят някои общи процеси. Експериментални и епидемиологични данни показват, че може да има връзка между болестта на Алцхаймер и метаболизма на холестерола.


Експериментални изследвания са разкрили, че холестеролът увеличава концентрациите на бета-амилоида (който образува плаки в мозъка при Алцхаймер) от една страна, и от друга, че производството на бета-амилоид се намалява при понижение нивата на холестерола – било то чрез намален прием с храната или чрез приложение на статини. Допълнително статините се противопоставят на развитието на деменция, модулирайки два процеса – ендотелиалната функция и възпалението.


Статини и остеопороза

Остеопорозата и атеросклерозата имат тенденция да се увеличават с напредване на възрастта (при дамите след менопауза), както и двете се усилват от възпалителни процеси. Съществува сходство между някои аспекти на калцификацията на артериите и формирането на костите. Сред общите фактори се включват дефицит на естроген, излишък на паратхормон, намеса на окислени липиди и на различни проинфламаторни цитокини (интерлевкин 1, интерлевкин 6, тумор некрозис фактор – алфа).


Лабораторни модели подсказват, че статините биха могли да увеличат формирането на костна тъкан. Този ефект би могъл да се дължи на потискането на мевалунат – вещество, което е не само прекурсор в синтезата на холестерола, но и необходим елемент в производството на липоиди, контролиращи активността на остекластите (клетки, участващи в разграждането на костната тъкан).


Проведените до момента проучвания сред пациенти относно ефекта на статините при остеопороза са с по-скоро с противоречив характер и до момента нямат конкретни изводи и препоръки.


Статини и колоректален рак

Инвитро данни подкрепят тезата, че статините имат потенциално протективна роля относно рака на дебелото черво. Ензимът, който те потискат в черния дроб, е свръхекспресиран и в клетките на колоректалния рак и статините са способни да предизвикат апоптоза (програмирана смърт) на такива ракови клетъчни линии инвитро.

 
Отново тук проучванията нямат категорични изводи и са необходими още изследвания.


Библиография:
Sparks DL,MartinTA,Gross DR, et al. Link between heart disease, cholesterol, and Alzheimer’s disease : A review. Micros Res Tech 2000
Fassbender K, Stroick M, Bertsch T, et al. Effects of statins on human cerebral cholesterol metabolism and secretion ofAlzheimer amyloid peptide.Neurology 2002
Poytnter JN, Gruber SB, Higgins PDR, et al. Statins and the risk of colorectal cancer. N Engl J Med 2005