Първа част на материала

 

Когато спазването на хранителна диета с ниско съдържание на мазнини или в случай, че нивото на холестерола е прекалено високо, по преценка на лекар може да се препоръча приемането на медикаменти, които да понижат нивото на холестерола.
 

Медикаментите, които се прилагат за понижаване на нивото на холестерола са:


  • статини – действайки директно върху черния дроб, статините блокират използваните от него субстанции за производството на холестерол;
  • никотинова киселина (ниацин, витамин В3) – понижава нивото на триглицеридите;
  • йоннообменни смоли – свързвайки се с жлъчните киселини в червата, те непряко понижават холестерола;
  • инхибитори – намаляват съдържащия се в храната холестерол.Статините забавят развитието на атеросклерозата, намалявайки стойността на холестерола. Приема се, че статините са най-ефикасният метод за лечението на високия холестерол. Статините са медикаменти, които инхибират ензима хидроксиметилглутарилКоАредуктаза и по този начин понижават нивото на общия холестерол и най-вече на LDL холестерола (т.нар. „лош холестерол”). В същото време, статините повишават нивото на HDL (т.нар. „добър холестерол”), който има протективен ефект срещу образуването на атеросклеротични плаки.


Освен това статините стабилизират образуваните в кръвоносните съдове атероматозни плаки, намаляват възможността за тяхното разкъсване и водят до регресия.


Като основно показание за лечение със статини са стойности на общия холестерол над 5mmol на литър или стойност на LDL холестерола над 3mmol на литър.


Медикаментозната терапия със статини е най-често прилагана при:

  • пациенти с миокарден инфаркт,
  • пациенти, страдащи от нестабилна стенокардия,
  • пациенти с ангиопластика или друга коронарна хирургия,
  • диабетици,
  • пациенти с фамилна хиперхолестеролемия – при тях се наблюдава наследствено нарушение на липидната обмяна, в резултат на което те имат изключително високи стойности на общия холестерол.При всички тези пациенти спазването на хранителен и двигателен режим би довело до намаляване стойностите на холестерола едва с 10-15%, което е крайно недостатъчно за подобряване на състоянието им.


В сравнение с останалите медикаменти, прилагани за намаляване на холестерола, статините имат сравнително малко странични ефекти. В редки случаи могат да предизвикат запек, метеоризъм, главоболие. При 1% от пациентите се наблюдава повишаване стойностите на чернодробните ензими по време на терапията със статини. След прекратяване на медикаментозната терапия симптомите бързо отшумяват.


Страничните ефекти най-често са резултат от приема на високи дози статини. Лечението с този вид медикаменти трябва да бъде постоянно и продължително, за да бъде ефективно.


Обикновено един-два месеца след започването на терапията се постига целта на лечението – понижаване на общия холестерол под  5mmol на литър и понижаване на LDL холестерола под 3mmol на литър.


За да се запазят обаче тези стойности статините трябва да се приемат продължително време.


Никотиновата киселина нормално се съдържа в някои хранителни продукти, но може да се приема и под формата на медикаменти. Витамин В3 намалява нивото на LDL холестерола и увеличава това на HDL.


Комбинираното лечение чрез прием на статини и ниацин може да намали дислипидемията и честотата на сърдечно-съдовите инциденти.

Най-честите странични ефекти при приемане на витамин В3 са зачервяване, сърбеж, изтръпване и главоболие.


Йоннообменните смоли се свързват с жлъчните киселини от черния дроб и така предотвратяват повторното им абсорбиране.


Те се използват рядко у нас, заради множеството си странични ефекти, изразяващи се предимно в стомашно-чревен дискомфорт.


Черният дроб произвежда от холестерол жлъчните киселини, необходими за правилното храносмилане. Свързвайки жлъчните киселини в комплекси, йоннообменните смоли предизвикват по-голяма секреция на жлъчка. При този процес се използва по-голямо количество холестерол и съответно нивото на преминалия в кръвта холестерол се намалява.


Лекарства, намаляващи усвояването на холестерола
Холестеролът, съдържащ се в храната, преминава в организма през стените на тънките черва, откъдето попада в кръвообращението. Лекарствата, намаляващи усвояването на холестерол, не позволяват усвояването му от червата.


При лечение на високия холестерол с медикаментозни препарати не трябва да се приемат други понижаващи холестерола лекарства и антикоагуланти.


Освен спазването на подходящ хранителен режим пациентите, приемащи статини, не трябва да пият сок от грейпфрут или ядат плода.
 

Комбинацията между статините и грейпфрута може да блокира ензим, свързан с разграждането на лекарството, а това от своя страна да доведе до натрупване на медикамента в организма и повишен риск от нежелани странични реакции, включително и остра бъбречна недостатъчност или рабдомиолиза.