С настъпване на летния период и покачване на температурите нарастват рисковете от възникване на хранителни отравяния.

Биологичните замърсители (живи микроорганизми) попадат в храната във всички етапи на добиване, обработване, опаковане, транспортиране, съхранение и реализация на храните. В някои случаи те променят вкуса на храната, но по-често такива промени няма, което представлява и основната им опасност.

При хранителните заболявания от микробен произход храната е добра среда за развитие на някои патогенни микроорганизми – при подходящи за това условия – висока температура и влажност.

Стафилококовото хранително отравяне е гастроинтестинално заболяване. Причинява се от прием на контаминирана (замърсена) храна с токсини, продуцирани от Staphylococcus aureus. Стафилококите са Грам-положителни бактерии. Род Staphylococcus включва най-малко 40 вида микроорганизми. Повечето от тях са нормални обитатели на кожата и лигавиците на човека. Малка част от тях обитават почвата. Отделят екзотоксин.

Хранително отравяне възниква обикновено след консумация на сладкарски изделия или млечни продукти и по-рядко след консумация на месо и рибни храни. Стафилококите са устойчиви на осоляване и високите температури не могат да разрушат токсините им.

Храната се контаминира от лица, страдащи от стафилококови инфекции по кожата и лигавиците, както и от здрави носители на патогенните агенти. Млякото често се заразява от животните, боледуващи от стафилококови мастити.

Стафилококовите токсини са с бързо действие (30 минути). Обикновено симптомите се появяват до 6 часа след консумация на заразена храна. Началото е остро, внезапно с много силни, коликообразни болки в епигастриума и корема, гадене, повръщане, диария, висока или субфебрилна температура. Повръщанията са почти непрекъснати, мъчителни, без облекчение, като в началото се повръща приетата храна, а след това и стомашен и жлъчен сок. Диарията е леко изразена с течни, жълто-зелени изпражнения. Общото състояние бързо се влошава с остро настъпваща хипотония и колапсни прояви до шок. След преминаване на острия период, общото състояние бързо се подобрява и симптомите отзвучават за няколко часа.

NEWS_MORE_BOXВ повечето случаи диагноза се поставя само по наличните симптоми и важно значение има анамнезата за консумация на съмнителна храна. Най-сигурният начин за потвърждаване на диагнозата е микробиологичното изследване и изолирането на стафиликоковите бактерии от хранителния продукт.

За лечение се препоръчва почивка, прием на голямо количество течности. Не се препоръчва прием на антибиотици, тъй като токсините на този бактерии са устойчиви към антибиотично лечение.

 


Профилактиката се състои в недопускане на замърсяване на храната – отстраняват се работниците с катар на горните дихателни пътища и кожни гнойни заболявания. Хладилно съхранение на продуктите и готовата храна.