Какво представлява стафилококовата инфекция?

Стафилококите представляват група бактерии, причиняващи множество инфекции. При много хора в добро здравословно състояние Staphylococcus aureus (S.aureus) може да бъде изолиран от кожата или от носната лигавица.


Стафилококовите инфекции са често срещани и могат да бъдат придобити, както в обществото, така и в болнични условия. Лечението им продължава да бъде предизвикателство поради появата на щамове, които са резистентни към много антибиотици.S. aureus (златистият стафилокок) е грам-положителна бактерия (дава положителен резултат при теста за оцветяване по Грам) със сферична форма. S. aureus се намира в околната среда и се среща и в нормалната човешка флора, върху кожата и лигавиците (най-често в носа).


Между 20-80% от хората носят S. aureus в носните си проходи. S. aureus обикновено не причинява инфекция на здрава кожа, обаче, ако успее да проникне в кръвта или във вътрешните тъкани, тази бактерия може да причини различни потенциално сериозни инфекции.


Ако лигавицата на носа бъде наранена, бактериите могат да проникнат в раната и да причинят инфекция. Затова прекомерното изсекване или триене на носа е възможна причина за възникването на стафилококова инфекция в носа.


Увреждането на повърхността на кожата може да предизвика лека до умерена стафилококова инфекция. Увреждането на по-дълбоките слоеве на кожата може да предизвика тежка или дори животозастрашаваща стафилококова инфекция.

 

S. aureus е един от най-честите причинители на бактериални инфекции при хората, които включват - инфекциозен ендокардит, инфекции на кожата и меките тъкани (импетиго, фоликулит, фурункули, карбункули, целулит), остеомиелит, септичен артрит, белодробни инфекции (пневмония и емпием), гастроентерит, менингит, синдром на токсичен шок и инфекции на пикочните пътища.


Как се предава стафилококовата инфекция?

Стафилококовите бактерии са заразни и могат да се разпространят сред хората чрез:

 • Директен контакт;
 • Споделяне на лични предмети;
 • Кашляне или кихане, въпреки че тези видове предаване на инфекцията са по-рядко срещани;

 

Какви са причините за стафилококовата инфекция в носа?

Някои потенциални причини за стафилококовата инфекция в носа включват:

 • Бъркане в носа;
 • Прекалено издухване или триене на носа;
 • Скубане на космите в носа, което може да наруши лигавицата

 

Какви са симптомите на стафилококовата инфекция в носа?

Човек, който страда от стафилококова инфекция в носа, може да развие следните симптоми:

 • Зачервяване на носа;
 • Хронична хрема;
 • Образуване на корички (крусти) около ноздрите
 • Подуване на лицето;
 • Болка;
 • Висока температура

 

Какво е лечението при стафилококовата инфекция в носа?

В някои случаи инфекцията със стафилокок може да отмине от само себе си. В други случаи пациентът се нуждае от лечение, за да бъде излекувана инфекцията и да бъдат предотвратени допълнителни усложнения.


Някои хора могат да успеят да се справят с леки стафилококови инфекции в домашни условия. Раните и образуваните крусти могат да бъдат успокоени чрез прилаганто на чиста, топла, влажна кърпа върху засегнатите области. Важно е кърпата да бъде изпрана след използване, за да бъде избегнато разпространението на бактериите.


При някои хора могат да се развият циреи с гной в ноздрите. Лекуващият лекар трябва да източи цирея, за да бъде излекувана инфекцията и да бъде насърчено зарастването на раната. Тази процедура обикновено включва използването на местна упойка.


Ако инфекцията, засягаща носа, не отмине сама, може да се наложи прием на перорални антибиотици или прилагане на локални антимикробни препарати.


Без лечение стафилококовите инфекции могат да се повторят, защото S.aureus остава в носните проходи. Предписаните антибиотици могат да намалят броя на стафилококовите бактерии, като по този начин помагат да се предотврати повторната инфекция.


Практикуването на добра лична хигиена също може да помогне за намаляване на риска от повторни инфекции.


Библиография:
Goldman, B. Staph can lurk deep within nose, study finds
National Health Service (NHS). Staph infection
Creech, C. B., et al. Prevention of recurrent staphylococcal skin infections
Boucher HW, Corey GR. Epidemiology of methicillin-resistant Staphylococcus aureus