Сред всички хормонални проблеми, свързаните с щитовидната жлеза са най-често срещани. Те могат да бъдат разделени в три основни групи: 1) хипертиреоидизъм - прекомерно произвеждане на хормон; 2) хипотиреоидизъм – понижено произвеждане на хормон; 3) гуша - множество възли или подуване на щитовидната жлеза. 
 
При хипертиреоидизъм щитовидната жлеза произвежда повече хормон, което значително повишава метаболизма и води до изразходване на голямо количество енергия. Поради тази причина много от засегнатите хора се чувстват уморени. 
 
Състоянието може да се лекува. То има много симптоми, тъй като всички процеси в организма работят много по-бързо. Симптомите включват: чувство на затопляне, задух, загуба на сили, загуба на килограми, сърцебиене, диария, нарушения в менструалния цикъл, психологически симптоми като чувство на страх и раздразнителност. 
 
Най-честата причина за хипертиреоидизъм е Базедова болест – автоимунно заболяване, при което организмът произвежда антитела, за да стимулира щитовидната жлеза да произвежда прекомерно количество от хормона. 
 
От друга страна, при хипотиреоидизма жлезата произвежда по-малко от необходимото на организма количество от хормона, което води до понижаване на метаболизма. Симптомите включват: чувство на умора и студ, депресия, косопад, покачване на килограмите, дрезгав глас. 
NEWS_MORE_BOX
 
 
Една от честите причини за заболяването е болест на Хашимото. При него се наблюдава отговор на имунната система срещу щитовидната жлеза, който намалява нейната функция. 
 
Гушата е сред най-често срещаните проблеми, касаещи щитовидната жлеза. В тези случаи се наблюдава уголемяване на жлезата и видимо подуване в областта на шията.