В обстановката на пандемията от COVID-9 учени от целия свят продължават да правят проучвания, чрез които да разкрият все още непознатите страни на инфекцията от този вирус.


В последно време дерматолози алармират за симптоми на COVID-19, които досега са били пренебрегвани. Съществуват данни за кожни прояви при 0,2% от пациентите, заразени от COVID-19 в Китай, както и при 18 от 88 пациенти от Италия. Най-често съобщаваните характеристики наподобяват екзантем, обрив, уртикария.


Много вирусни заболявания, включително варицела, морбили и мононуклеоза са придружени от обриви по кожата, които са често в резултат от засилената възпалителна реакция на организма при борба с инфекцията. Въпреки че са необходими повече изследвания, все по-голям брой случаи и предварителни проучвания навеждат на мисълта, че SARS-CoV-2, вирусът, който причинява COVID-19, също може да има и дерматологични прояви.Около 20% от 88-те пациента с COVID-19, които са диагностицирани в района на Ломбардия в Италия в края на март, са развили червен обрив в областта на торса, а някои пациенти са страдали от образуването на мехури, наподобяващи варицела.


Съществуват и още съобщения, че сред пациенти с COVID-19 са наблюдавани кожни симптоми, включително копривна треска, червени обриви и лезии по крайниците и най-вече по пръстите на краката, наподобяващи на симптоми при измръзване. Също така има данни за пациенти с обрив, подобен на варицела, който е описан като рядко, но специфично проявление на кожата, свързано с COVID-19.


На този етап е трудно да се определи дали състоянията на кожата като тези всъщност са причинени от вируса SARS-CoV-2 или са страничен ефект от лекарства, които са използвани за лечението на заболяването. Много от лицата, които досега са развивали състоянието, не са били изследвани за COVID-19, тъй като не са били тежко болни, при което се изисква интензивна медицинска помощ. Това прави невъзможно да се каже със сигурност дали кожните прояви са пряко свързани с вируса.


Дори сред потвърдените случаи на пациенти с COVID-19 със засягане на кожата, обривите най-често не са причина за голяма тревога и обикновено се лекуват локално, за да се облекчи дискомфорта, който причиняват. Но някои предварителни изследвания споменават, че пациентите със COVID-19 могат да развият кожни обриви в резултат на проблеми с кръвния поток, което буди повече тревоги. Кръвните съсиреци в кожата могат да означават, че е възможно съсиреци да се образуват и при други важни органи на тялото, като бъбреци и черен дроб, и това да доведе до по-сериозни проблеми.