Когато лятото е в разгара си е особено важно, освен да се радваме на ползите и позитивите от слънцето, да познаваме добре и рисковете, които то носи. Сърденосъдовата система е много чувствителна и колебания в температурата, атмосферното налягане, количеството вода и електролити в организма могат да се отразят на нейната дейност. Дори едно напълно здраво сърце изпитва затруднение в разгара на летния сезон. Всеки може да усети моментен задух, тежест в гърдите, колебания в кръвното, повишаване на пулса. При хората с остро или хронично кардиологино страдание това е много по-често.
 

Как високите температури се отразяват на сърдечносъдовата система?

Големите температурни амплитуди се отразяват на тонуса на кръсоносните съдове. Докато от една страна разширяват артериите, жегите водят от друга страна до спазъм на капилярите и вените. Това води до вариации в артериалното налягане и завишава риска от хипертонични и хипотонични кризи, инсулти, инфаркти. През летния сезон се изменят и хормоналните нива, които пряко влияят на сърдечната дейност (например щитовидните хормони).
 
Високите температури предизвикват разширяване на съдовете в кожата с цел охлаждане, но така може да настъпи дехидратация на организма. Това, заедно с цялосното телесно обезводняване при недостатъчен прием на течности, води до „сгъстяване“ на кръвта, натоварване помпената функция на сърцето, както и повишава риска от формиране на тромби.
 
Освен с климатичните особености летният сезон е свързан с типичните летни отпуски. Излишъкът или недостигът на сън променя ритъма на метаболизма. Недостатъчната почивка създава стрес на сърцето и съдовете, като увеличава риска от инфаркт, хипертонични кризи, аритмии. Прекаленият сън от своя страна благоприятства хиперлипидемиите, затлъстяването и диабета.
 
Алкохолът, дори в малки количества, увеличава риска от ритъмни нарушения. Най-честото е предсърдно мъждене. Газираните и студени напитки въздействат много неблагоприятно на сърдечния ритъм, като дразнят т.нар синусов възел, от където водят началото си електрическите имулси. Желателно е да се приемат топли или леко охладени течности и никога ледени. 
 

За кои сърдечни болести е опасно горещото време?

• Най-сериозно са застрашени хората с ритъмно-проводни нарушения. При силно потене се губят ценни електролити, които влияят на възникването и провеждането на електрическите имулси. Особено трябва да се внимава от хората, приемащи няколко медикамента, един от които диуретик.
 
• Болните с артериална хипертония също се повляват от летния сезон. Въпреки общия спад на стойностите на кръвното, нерядко се отчитат големи колебания, дори хипертонични кризи. Това се определя както от високите температури така и от загубата на течности.
 
• Исхемичната болест на сърцето търпи чести стенокардни пристъпи през летния сезон. Това се способства и от нетипични натоварвания, които човек си причинява лятото. Такива са преходи в природата, изкачвания на планински маршрути, дълго плуване във вода, тежки ремонтни или селскостопански дейности. 
 

Какви са препоръките към сърдечно болните, както и към всички останали?


• Приемът на течности трябва да бъде около 1,5 л на дейнонощие, разбира се, съобразени с теглото на болния, физическата му активност, чувството за жажда. Недостигът води до дехидратация, а излишъкът до обемно натоварване на сърцето. Хубаво е, освен вода, да се пие айрян, плодови сокове, студен чай.
 
NEWS_MORE_BOX
 
• В никакъв случай не трябва да се пропуска прием на лекарства или те да се намаляват без лекарска препоръка
 
• Храната трябва да бъде лека и вегетарианска, защото месото води до допълнително затопляне на тялото и затормозява метаболизма. Не бива да се прекалява с алкохолни и газирани напитки.
 
• Избягване разходките и работата на открито в най-топлите и слънчеви часове на деня. Желателно е това да става преди 12 и след 17 часа, особено при възрастните хора.
 
• Болните със сърдечно страдание трябва да избягват тежки физически натоварвания при топло време, както и дългото престояване прави или наведени.
 
• Ако се усети прималяване, сърцебиене, причерняване, шум в ушите, тежест в сърдечната област трябва веднага да се преустанови извършваната дейност, да се отиде на прохладно място и тялото да се успокои. Ако оплакванията не намаляват да се потърси лекарска помощ.