„Работя от достатъчно дълго, за да помня че имаше време, когато смятахме, че всичко относно диабета се въртеше около захарта, когато си мислехме, че втори тип диабет е „мека“, „слаба“ форма. Това, което, за съжаление, научихме е, че нито едно от тези неща не е истина. Докато отключването на втори тип диабет може да не е толкова драматично, колкото това на първи, то той може да е също толкова смъртоносен. Междувременно световно отчитаното покачване на честотата на диабета се дължи в огромната си част именно на втори тип диабет с относително много слабо повишаване честотата на 1-ви тип. Тази честота се покачва бързо и в днешно време около 90% от хроата с диабет имат тип II. Може да се каже, че преди появата на Ковид-19 планетата беше обхваната от друга пандемия; тя обаче не е причинена от инфекциозно заболяване – а от диабет.“


Това е цитат на д-р Сара Джарвис изразен по време на онлайн събитието „Диабет и сърце – диалог между пациент и лекар“, организирато от Boehringer Ingelheim в партньорство с Асоциация за превенция на усложненията, свързани с диабет „CARE 4 YOUR HEART“ по повод Световния ден на диабета - 14 ноември.

 


Според нея пациентите с диабет не трябва да се вълнуват единствено от кръвните си нива на глюкоза, а на всяка цена е редно да разговарят с лекуващия си лекар за техния сърдечносъдов риск.


II тип захарна болест може да се окаже относително по-опасна за сърцето

Това е така, защото ранните ѝ фази обикновено представляват дълъг период от неясни и нехарактерни симптоми, които хората не разпознават като признак на заболяване, а по-скоро като реакция на организма им към съвременния начин на живот – умора, напрежение, силна жажда – кой не ги е изпитвал?


Междувременно през цялото това време повишените нива на глюкоза необезспокоявано и устойчиво увреждат кръвоносните съдове, бъбреците, очите, нервите и най-страшното – сърцето.


Макар днес да отбелязваме световния ден на диабета ни е трудно да мислим за нещо друго на фона на пандемията от Ковид-19. В нейна светлина всичко сякаш минава през нейната призма. За съжаление, много скоро след появата на инфекциозния агент се изясни, че независимо от различията между отделните хора като възраст, пол и общо състояние вече е установено, че хората с I тип диабет е 3,5 пъти по-вероятно да загинат от Ковид, а тези с II тип – 2 пъти по-вероятно, в сравнение с хората без диабет при сходни други рискови фактори. Но! За противодействие на тази статистика има един контролируем изключително значим рисков фактор както за ковид-19, така и за увредите на сърцето, очите, бъбреците – това е поддържането на кръвната глюкоза в норма.


Повечето хора се чудят какво да направят, за да намалят риска си от заразяване или пък от боледуване – има ли специфични хранителни добавки, витамини или минерали или пък нещо друго? Носим маски и използваме дезинфектанти – стараем се с каквото ни е възможно. Е, в такъв случай трябва да кажем, че най-доброто, което могат да направят пациетите с диабет е всъщност да поддържат кръвната си захар в норма.


Нека си представим, че изведнъж се появи чудодейно лекарство и ваксина срещу Ковид-19 и значима част от хората биха направили с готовност необходимото, за да се освободят от вируса. И наистина – цялата планета чака и се надява на спасението. Контрастно, трябва да кажем, че повечето постижения на човечеството са резултат от упорит труд и постоянство.


За това и пред диагнозата диабет не бива да се изправяме с отрицание или надежди за панацея. Решението е в ежедневни грижи и промяна в начина на живот – те са правилната пътека.


Контролът над кръвната захар е фактор, който подлежи на контрола на пациента – той е негов избор, както е например носенето на маска.


Това, че рисковете от диабета са отложени в бъдещето не означава, че няма да ни застигнат. Всички решения, които взимаме в днешния ден определят съдбата ни в утрешния.


Сърце и диабет – топла връзка

Средно около половината от пациентите с II тип диабет губят живота си заради сърдечносъдово заболяване.


Постоянно повишените нива на кръвна захар опосредстват изграждането на атеросклеротични плаки в артериите, което стеснява техния просвет и е благоприятна среда за формиране на тромби над тях. Този процес започва дълго преди поставяне на диагнозата, защото тя често се поставя късно.


Усложненията от диабета засягат разнообразни части от тялото, но почиват на сходен механизъм – а именно описаната увреда на кръвоносните съдове. Сред най-тежките усложнения са не само инфарктът и инсултът, но и сърдечната недостатъчност – заболяване, което силно влошава качеството на живот.


Какво да попитаме лекаря си за сърдечното здраве, ако имаме диабет?

  • Като пациент с диабет трябва ли да се тревожа за сърдечното си здраве? Какъв е моят сърдечно-съдов риск?
  • С какво да променя навиците си, за да намаля сърдечносъдовия си риск?
  • Какви други фактори биха допринесли за да развия болест на сърцето?
  • Какви варианти имам за лечение за да намаля риска, който диабетът създава за сърцето ми?

И не забравяйте, важно за всички, но особено за пациентите с диабет е: да прекратят тютюнопушенето, да са физически активни, да поддържат нормални стойности на холестерол и глюкоза, да се хранят здравословно, да проверяват редовно кръвното си налягане и винаги да търсят леакрска помощ при поява на симптоми – особено при намален физически капацитет и по-лесна умора от обичайното.