Псориазисът е хронично автоимунно заболяване, което засяга участъци от кожата като причинява дискомфорт и сърбеж. При състоянието се образуват повдигнати кожни лезии, представляващи еритематозни люспести петна, поради необичайно забързаната замяна на кожните клетки.


Въпреки че това хронично състояние не може да бъде излекувано, то може да се контролира. Псориазисът обаче може да бъде свързан и с определени сърдечни проблеми, дори ако симптомите му са под контрол.


Псориазисът е заболяване, което се характеризира с локални кожни лезии, както и с повишен риск от сърдечносъдови заболявания. Има все повече доказателства, че пациентите с псориазис имат по-висок риск от сърдечносъдови заболявания, в сравнение с общото население.Пациентите с псориатичен артрит са по-склонни да развият хипертония, инфаркт на миокарда и стенокардия. До 30 % от хората с псориазис развиват псориатичен артрит. Проучания свързват псориазиса с повишен риск от сърдечна аритмия, което е индикация за сърдечни проблеми.


Псориазисът може да приеме различни форми. Всички пациенти с псориазис от всяка форма на заболяването имат риск от инфаркт, този риск е почти три пъти по-висок, отколкото при хора без псориазис. Също така, хората, които имат тежки форми на псориазис и са под 60-годишна възраст, са по-склонни да развият сърдечни заболявания.


Кръвоносните съдове също могат да бъдат засегнати, което може да причини развитие на атеросклероза. Атеросклерозата е натрупването на субстанция, наречена плака, вътре в стените на артерията. Плаката забавя или прекъсва притока на кръв, което повишава риска от сърдечни заболявания и сърдечен удар.


Някои лечения на псориазис могат да доведат до абнормни нива на холестерола. Това може да втвърди артериите и да направи рискът от сърдечен удар още по-вероятен. Установено е също, че хората с псориазис имат и повишен риск от коронарна болест на сърцето.


Скрининговите практики и лечението, насочени към сърдечносъдовите заболявания, свързани с псориазиса, остават предизвикателство в клиничната практика. Необходимо е да се повиши информираността на дерматолозите, кардиолозите и общопрактикуващите лекари относно субклиничната атеросклероза при пациенти с псориазис, за да могат да се приложат общи превантивни мерки и навременно лечение, като се намали тежестта от проявата на състоянието и високата смъртност от остър инфаркт на миокарда.