Какво разбираме под определението „сърдечно заболяване“? Специалистите разглеждат в категорията тези здравословни състояния, при които се откриват проблеми с ритъма и клапите на сърцето. Когато говорим обаче за сърдечно заболяване обикновено се има предвид атеросклероза или тенденцията в артериите да се образуват плаки. И не случайно...


В някои случаи атеросклерозата се приема за коронарно заболяване. То от своя страна може да причини ангина. Но не тази, която възприемаме като синоним на медицинския термин за тонзилит. Ангината представлява остра стягаща болка в областта на гърдите. Усеща се още като напрежение в гръдния кош или натиск в гърдите, като дишането е учестено и повърхностно, подобно на това при усилена физическа дейност. Ангината се свързва с исхемичната болест на сърцето. Води до сърдечни пристъпи, като в най-тежката си форма стига до сърдечен инфаркт.
 


2. Кой е застрашен от сърдечно заболяване?


Статистическите данни показват, че сърдечните заболявания са разпространени повече сред мъжете, но те не подминават и представителките на нежния пол. Едно от обясненията за разликата в данните се дължи на факта, че при жените сърдечните заболявания започват да се изявяват с 10 години по-късно – в началото на 70-години, като при силния пол началото е с настъпването на 60-годишна възраст.
Това се дължи на особеностите на женския организъм – синтезът на женски полови хормони и по-конкретно на естроген, който има протективен за сърцето ефект. Нивата на този хормон падат значително след менопаузата на жената.
 


 

3. Какви са причините за сърдечно заболяване?


Сърдечното заболяване се развива вследствие на възпалителен процес, причинен от високо ниво на общ холестерол, образуването на частици „лош“ LDL холестерол, никотина и високата кръвна захар, при който се получава фино уплътняване на артериите.
За защита от продуктите на възпалителния процес артериите започват да формират плаки. Реакцията наподобява на тази, при която при попаднала песъчинка в организма на мидата, тя образува перла.


Сърдечните пристъпи обикновено се срещат, когато плаките са нараснали до степен, в която стените на артериите стават пропускливи, получават се микрокръвоизливи, образуват се съсиреци, които блокират кръвоносния път, и спират кръвопотока към сърцето.


В половината от случаите именно това запушване води до фатални проблеми. В останалите се налага спешно лечение в лечебно заведение. При уплътняване на артериите и склонност към образуване на тромби лекарите изписват противосъсирващи медикаменти, предприема се ангиопластика или дори операция.

 

4. Как можем да предотвратим или спрем процеса?


Колкото и да се повтаря – и очевидно е нужно, имайки предвид водещото място на сърдечно-съдовите заболявания в скалата причини за смъртност на населението – най-добрият и лесен начин за предотвратяване на сърдечно заболяване е чрез храненето.

 

 

На първо място следва да се изгради хранителен режим, богат на Омега-3 мастни киселини, които се осигуряват чрез консумация на мазна риба. Полезният минимум е да се осигурява рибно блюдо минимум 2 пъти в седмицата.


Трябва максимално да се ограничат храните, съдържащи транс и вредни мазнини, пържените и мазни продукти. За сметка на тях да се увеличи консумацията на плодове, зеленчуци, фибри.


Желателно е в седмицата да се отделят поне два часа и половина за енергична физическа дейност, което освен на здравето на артериите се отразява положително и на тонуса, самочувствието и фигурата.

 

NEWS_MORE_BOXМного по-трудно е да се спре процесът, водещ към поява на сърдечно заболяване, когато той вече е започнал. В този случай помага стриктното спазване на диетичния хранителен режим и спортуване. Налага се и промяна на някои навици в стила на живот, които биха могли да намалят мастните натрупвания в артериите. Няма да е възможно да се „изчистят“, но всяко постижение в тази насока е в полза на здравето и години живот. След като вече са налице уплътнения се предприема предотвратяване на прогресирането на проблема и стабилизиране на състоянието. С намаляване и спиране на възпалителния процес рискът от руптура на кръвоносните съдове се редуцира значително, а това означава много в превенцията на заболяването.


Понякога сърдечното заболяване е генетично заложено, но това са по-малкото случаи-изключения, имайки предвид, че масата се дължи на неправилно хранене и заседнал начин на живот.