Добре известна е пряката връзка на обмяната на веществата и здравето на сърдечно-съдовата система. Метаболизмът на въглехидратите и мазнините (набавяни основно от храната), се отразява и на тяхното отлагане в тъканите и в кръвоносните съдове. Добре известно е, че холестероловите плаки в сърдечните артерии са главен виновник за исхемичната болест на сърцето и най-лошото-за инфаркта на миокарда.


Метаболитен синдром и сърдечно здраве-каква е връзката?

Затлъстяването (или т.нар обезитет), е един от компонентите на метаболитния синдром. Той, заедно с високите нива на мазнините и захарния диабет, са пряко зависими за развитието на сърдечно-съдови заболявания. Метаболитният синдром се наблюдава до степен „епидемия“ в развивите и индустриални държави. Справянето със сърдечните болести в тези случаи се основава на контрол и лечение на всички отговорни фактори.


 

А какви са компонентите, нужни за да поставим тази диагноза? От значение са стойностите на кръвната захар, нивата на триглицеридите, както и някои други липиди в кръвта. Особено важно е не просто откриването на наднормени килограми, а т.нар. централно затлъстяване. За него съдим при увеличена коремната обиколка, дължащо се обикновено на натрупване на липиди между вътрените органи. Високото кръвно налягане над 140/90mmHg е друг основен компонент на този синдром. Нерядко се открива още т.нар. стеатоза или омазняване на черния дроб, както и подагра.

 

Сърдечните заболявания, наблюдаващи се при наднормено тегло, могат да бъдат от най-различен тип. Най-често обаче се откриват артериална хипертония, ангина пекторис, миокарден инфаркт, сърдечна недостатъчност. По-висока е честота и на внезапната сърдечна смърт. Продължителността на живота при обезните хора обикновено е правопропорционална с тежестта и броя на заболяванията им.

 

Проучвания цитират значително по-висока честота на сърдечна недостатъчност при болни с по-голям индекс на телесна маса (BMI). По-висок подобрен индекс говори за наднормено тегло и то в няколко степени. При тях се наблюдава и значително по-висока честота на острите и животозастрашаващи съдови инциденти. Особено характерно е развитието на миокарден инфаркт и мозъчен инсулт в групата на хората в средна възраст. Цитират се между 1 и 6 години скъсяване на живота при тях.


А какво представлява т.нар. „парадокс на обезитета“ и връзката му със сърдечно-съдовите заболявания?

Съвсем нови проучвания цитират големи бройки контролни групи, при които се наблюдава по-голяма продължителност на живота на хората със сърдечно-съдови заболявания, ако те са обезни, в сравнение с останалите групи. На пръв поглед това звучи обнадеждаващо и отричащо досегашните твърдения относно двете състояния. Но дали наистина изводите трябва да са подобни?

 

Интерпретацията на заключенията в действителност са лъжливи и изискват по-задълбочен анализ. Реално, при хората с наднормено тегло по-рано се откриват сърдечно-съдови заболявания. Артериална хипертония и стенокардните симптоми се наблюдават при по-млади хора. Те просто живеят по-дълго с тези заболявания. Във всички случаи обаче крайната продължителност на живота им е скъсена.

NEWS_MORE_BOX


На какво се дължат грешките?

„Парадоксът на обезитета“не е единственият пример, че не можем да разчитаме сляпо на статистиките за сърдечно-съдовите заболявания. В голяма степен това се обяснява с трудното поставяне на границите и неточното определяне на началото на метаболитните заболявания. Не винаги можем да сме сигурни за старта на една артериална хипертония, на сърдечната недостатъчност, захарния диабет, подаграта и т.н.

 

Другият компонент са външните фактори и наследствеността при тези т.нар“социално-значими заболявания“, откривани в състава на метаболитния синдром. Не без значение е дали болният е пушач, дали приема алкохол, дали и колко физическа активност има, дали е фамилно обременен за сърдечно-съдови болести и т.н. Дори и при липса на други фактори, тези са достатъни за да увеличат в пъти риска от сърдечно-заболяване.