Стенокардията (ангина пекторис) е едно от най-разпространените сърдечни състояния. Тя може да е симптом на заболяване (най-често исхемична болест на сърцето), но и да се появи при съвсем здраво сърце. Дължи се на преходно смущение в кръвоснабдяването на сърцето и бива два основни вида. Докато при стабилната стенокардният пристъп се появява при силна физическа или емоционална криза, при нестабилната тези атаки са непредвидими. Най-опасното е исхемията да се задълбочи и да доведе до миокарден инфаркт.
 
Състоянието е известно и с името „гръдна жаба“ поради особените симптоми. Недостигът на кислород задейства каскада от процеси, причиняващи тежест, задух, болка в гърдите. Оплакванията обикновено намаляват и изчезват толкова бързо колкото са се появили след почивка, успокоение или прием на бързодействащ нитрат от групата на нитроглицерина. Всеки един стенокарден пристъп може да е предвестник на миокардния инфаркт, за който трябва да се мисли, ако оплакванията не отминат с описаните средства. 
 
Пристъпът на ангина пекторис обикновено се отъждествява с болка в гърдите, но първо това не е задължителен симптом, второ - има много разновидности на болката и трето - може да бъде комбинирана с други оплаквания, които да увеличат заблуждението. Стенокардията може да имитира редица други заболявания и състояния. Възможна е и обратната ситуация - симптоми от съседни органи да подведат пациента и лекаря, че се касае за сърдечен проблем, а да не е така. Във всички случаи най-важно е да се изключи сърдечният произход на една болка, защото и последствията са най-големи.
 

Какви типове оплаквания има при стенокарден пристъп и какво може да имитират те?

 
Болката обикновено е на голяма площ, рядко е концентрирана в една точка. Може да се простира към гърба или ръката. Обикновено е постоянна или усилваща се, свързана с общо неспокойствие и уплаха. След прекратяване на извършваното усилие или приемане неколкократно на нитрат (спрей под езика или разтворима таблетка) оплакванията трябва да отминат до 15 минути. Ако това не стане, трябва задължително да се потърси лекарска помощ поради риск да се касае за инфаркт. 
 
Болката при ангина може да прилича на неврологична болка, произлизаща от раменния плексус или междуребрените нерви. Разликата е, че оплакванията при ангина не се влияят от позата на тялото и дишането, което е типично за неврологичните проблеми. Те се появяват при по-специфични мускулно-ставни движения. Съответно сърдечният нитрат не повлиява болката, а това става след прием на стандартен аналгетик или намазване на зоната с обезболяващ гел.
 
Болката при стенокадия може да се мести от гърдите към долната челюст или да се появи само там. Това създава голям риск състоянието да бъде объркано с проблеми със зъбите. Дори има случаи на хора, стигнали до зъболекарския стол и впоследствие установяване на реалния източник на проблема. Болката може да премине и към ушите или да обхване цялата глава, което отново имитира неврологичен или възпалителен проблем в областта. 
NEWS_MORE_BOX
 
Често срещано е нейното ирадииране към диафрагмата и корема, заблуждаващо, че става въпрос за проблем на стомашно-чревния тракт. Нерядко се имитират оплакванията на гастроезофагеален рефлукс или гастрит - коремна болка, оригване, метеоризъм. Дори може да липсва болка, а един начеващ инфаркт да се прояви единствено с упорито повръщане като при остър възпалителен процес в стомаха. 
 
Освен болка, при сърдечна атака може да има чувство за тежест в гърдите, дори единствено задух. В тези случаи лекарят нерядко се насочва към проблем на дихателната система. Остър задух може да има при белодробна емболия, белодробен инфаркт, фулминантна дихателна недостатъчност и много други. Кашлица със или без експекторация увеличава заблуждението. Още повече, че сърдечното страдание често се отразва на състоянието на белия дроб поради функционалния контакт на двата органа. 
 
Сърдечният пристъп може да се придружи от кризистно показване на артериалното налягане, учестяване на пулса, аритмии. Това утежнява така или иначе влошеното сърдечно състояние поради кислороден недостиг. Заблуждението от къде идва първопричината за проблема забавя точната диагноза и увеличава риска от миокарден инфаркт. В повечето случаи дори без сигурни доказателства, че става въпрос за стенокарден пристъп, приемът на бърз нитрат и сдъвкването на един аспирин може да бъде най-правилното решение.