Сърдечната невроза е състояние, при което се развиват сърдечносъдови симптоми, предизвикани от физически и емоционален стрес, без да съществува някакво патологично органическо увреждане на сърцето. Състоянието се наблюдава по-често при възрастни хора, както и при войници по време на силен стрес. Освен като сърдечна невроза, състоянието е известно още като синдром на Да Коста или "войнишко сърце". Описано е от Якоб Мендес Да Коста, който изследвал и описвал клиничната картина по време на американската гражданска война. В днешно време, сърдечната невроза се счита за когнитивно нарушение.
 
За момента сигурни причини за развитие на синдрома не са известни. Прието е, че може да се разпространи по-лесно при хора от един род. Също така, според учените състоянието се развива по-лесно при хора със заседнал начин на живот, слаба мускулатура и прекарани множество инфекциозни болести през детска възраст или оперативни интервенции. 
 

Какви симптоми се забелязват при сърдечна невроза?

Клиничните данни за синдрома включват сърцебиене, задух, гръдна болка и умора, появяващи се най-често по време на физическо усилие, а понякога дори при промяна на положението на тялото. При някои пациенти, клиничната картина може да се обвърже с наличието на вирусна инфекция или нервно пренапрежение. 
 
Сърцебиенето се усеща като по-силно и учестено биене на сърцето и най-често е свързано с напрежение на работното място или физическо усилие. Задухът се свързва със спазъм и неефективна функция на диафрагмата. Често се забелязват бавни и дълбоки вдишвания, комбинирани с прозяване и въздишане. Пациентите често споделят, че не могат да си поемат дълбоко въздух и имат склонност да избягват пренаселени места като гари, кино, автобуси, влак и други обществени места. Според учените, това се дължи на високата концентрация на въглероден диоксид от издишания въздух на обществени места, което често води до развитие на задух и симптоми на сърдечна невроза, което често причинява страх и безпокойство, подобно на паническа атака. 
 
Гръдната болка в повечето случаи е тъпа или се усеща като повишена чувствителност в лявата част на гърдите. Понякога може да са налице симптоми, подобни на стенокарден пристъп, с кратки, остри и пронизващи болки в областта. Друг път пък болката може да има характер подобен на спазъм на мускулите в лявата или дясната част на гърдите, породена от мускулно пренапрежение.
 
Умората като симптом също има водещо значение. Обикновено се усеща през целия ден и обикновено се засилва при извършване на физическо усилие. За разлика от всеки друг тип умора, тази при сърдечна невроза не се повлиява от почивка. Според специалисти, състоянието на умора по своя патогенетичен механизъм се обяснява с фактите, че в областта на корема и периферните вени се задържа по-големият обем от кръв, което намалява притока на кръв към мозъка и сърцето, особено по време на физическо усилие. Това обяснява данните за прималяване, замайване и световъртеж при сърдечна невроза, както и понижението във физическите способи и редуцирана сила. 
 
Тъй като сърдечната невроза наподобява клиничната картина на много заболявания, каквито например са стенокардия, пролапс на митрална клапа, остър коронарен синдром, хипервентилация или кардиофобия, пациентите с тези данни не бива да бъдат подценявани и следва да бъдат подлагани на задълбочен преглед, преди да се приеме диагнозата сърдечна невроза, защото това може да доведе до много рязко и тежко влошаване в здравето на човек.
 

Кое лечение е подходящо?

NEWS_MORE_BOX
 
 
В основата на качествената терапевтична схема на пациенти със сърдечна невроза стои избягването на психическия и физически стрес. Пациентите трябва да избягват всякакви стресиращи ситуации, както и да увеличат времето за нощен сън и почивка. Физическите натоварвания трябва да са с умерен интензитет, както и трябва да се внимава с рязкото извършване на движения, като например рязкото ставане от леглото сутрин след събуждане.
 
Много голяма част от пациентите се повлияват успешно от психотерапия. Също така препоръчителна е употребата на релаксиращи чайове и билки, имащи успокояващо действие върху сърдечносъдовата и нервна система - лайка, валериана или маточина.