Какви могат да са причините за появата на сърбеж?

Такива могат да бъдат различни дразнещи вещества – било то химични, физични или биологични агенти. В зависимост от силата им и продължителността на въздействие могат да водят до различни степени на сърбеж – усещане на гъдел, по-силен сърбеж или да причиняват болка.
 
Причината може да се дължи на някакво заболяване на вътрешните органи или на нарушена функция на нервите. Не за подценяване е усещането за сърбеж, което се дължи на психогенна причина.
 
Каква ще бъде силата на сърбежа зависи от сетивни рецептори, чиито окончания се намират в кожата. Ако кожата е с нарушена цялост, тоест премахнат епидермис, не може да има сърбеж.
 
В зависимост от това каква е причината и как се появява сърбежът той се дели на алергичен и неалергичен.
 

В какво се изразява клиничната картина и какви видове сърбеж могат да се наблюдават?

Сърбежът е чест симптом на заболявания на кожата, вътрешните органи, както и нервната система. Ако той е силно изразен може да доведе до безсъние. А по-голямата му продължителност дори до неврози и смущения на психиката.
 
Ако не бъде забелязан навреме при деца, може да доведе до промени в характера. Затова разчесването на места по кожата са сигурно обективно доказателство за наличие на сърбеж по кожата.
 
Два са основните видове сърбеж, като това се определя от основните причини, които го предизвикват.
 
Първият тип това е този, който се дължи на различни видове заболявания, свързани пряко с кожата. Това могат да са дерматити (възпаление на кожата), които са следствие на дразнещи вещества – физични, химични, инфекциозни. Те могат да се дължат на алергична или на възпалителна реакция.
 
Така например уртикарията е състояние, което е следствие на алергична реакция. То се проявява със зачервени петна по кожата, които са силно сърбящи. Освен това някои инфекциозни заболявания на кожата протичат със сърбеж. Такива са крастата, въшките, както и някои хелминтози (заразяването с тении).
NEWS_MORE_BOX
 
Ухапването от различни насекоми – комари, кърлежи, мухи също води до сърбеж, който се локализира в мястото на ухапването. Това се дължи на дразнещи вещества в слюнката на тези насекоми. Себореята е кожно заболяване, което също се съпровожда със сърбеж.
 
Когато сърбеж се появи върху видимо непроменена кожа е нужно да се направят допълнителни изследвания, за да се установи причината. Това е от значение, защото голяма част от болестите на вътрешните органи могат да се проявяват и със сърбеж, освен останалите им симптоми.
 
Такива са бъбречните и засягащите черния дроб, защото ако те не изпълняват правилно своята функция се води до задръжка на вещества, които нормално трябва да се изхвърлят от организма. Пример за това е жълтеницата, при която се натрупва билирубин в кожата и той води до сърбеж.
 
Друга причина може да бъде наличието на някакво раково заболяване. Пример затова е болестта на Ходжкин, както и някои тумори на мозъчните структури.
 
Някои психични заболявания също могат да се съпътстват със сърбеж. Такива са страховите неврози, както и паразитофобиите. Освен това при някои бременни жени и при по-възрастни хора може да се наблюдава също, като това се свързва пряко със смущения в структурата на кръвоносните съдове.
 
Не за подценяване е сърбежът, вследствие на някои медикаменти – бета блокери (лекарства използвани често при високо кръвно налягане), каротеноиди – при болните от псориазис, както и морфинът.

Какво е лечението?


От най-голямо значение е премахване на причините, които го предизвикват. В зависимост от причината се прилагат антихистамини при алергия, седативни средства при психози. А при локален сърбеж може да се приложи салицилова киселина.