Какво представлява спиналната стеноза?


Спиналната (гръбначната) стеноза е стеснение на пространствата в гръбнaчния канал, което може да окаже натиск върху гръбначния мозък и нервите, които преминават през гръбначния стълб. Спиналната стеноза се появява най-често в  областта на долната част на гръбнака или шията.


Някои хора със спинална стеноза може да нямат симптоми. Други може да изпитват изтръпване, болка, скованост и мускулна слабост. Симптомите могат да се влошат с течение на времето.Кои са видовете спинална стеноза?


Видовете спинална стеноза се класифицират според това къде на гръбначния стълб се получава стеснението. Възможно е при пациент да има повече от един тип. Двата основни типа спинална стеноза са:

 

 1. Цервикална стеноза. При това състояние стеснението се локализира в частта на гръбначния стълб, която се намира е областта на врата.
 2. Лумбална стеноза. При това състояние стеснението се локализира в частта на гръбначния стълб, която се намира в долната част на гърба (кръста). Това е най-честата форма на спинална стеноза.

 

Какви са симптомите на спиналната стеноза?


Симптомите често започват с постепенна изява и се влошават с течение на времето. Те варират в зависимост от местоположението на стенозата и кои нерви са засегнати.


Симптомите за цервикала стеноза са:

 

 • Изтръпване или мравучкане на крайник или крайници
 • Слабост в крайник или крайници
 • Проблеми с ходенето и баланса
 • Болки в шията
 • В тежки случаи, дисфункция на червата или пикочния мехур (изпускане или инконтиненция)


Симптомите за лумбална стеноза са:

 

 • Изтръпване или мравучкане в единия или и двата крака
 • Слабост в единия или/и двата крака
 • Болки или спазми в единия или/и в двата крака, при стоене в изправено положение дълго време и облекчаване на болката след навеждане напред при ходене
 • Болка в гърба


Какви са причините за спиналната стеноза?


Някои хора се раждат с тесен гръбначно-мозъчен канал, но повечето спинални стенози се причиняват от проблем, който е ограничил пространството в гръбначния канал. Причините за спинална стеноза могат да включват:

 

 • Прекомерно развитие на костите. Износването и увреждането, причинено от остеоартрит върху  костите на гръбнака, могат да доведат до образуването на костни шипове, които да се развият в гръбначния канал.
 • Болест на Пейджет, костно заболяване, което обикновено засяга възрастни, също може да причини свръхрастеж на костите в гръбначния стълб.
 • Хернизирани междупрешленни дискове
 • Тумори
 • Гръбначни наранявания. Автомобилните злополуки и други травми могат да причинят дислокация или фрактура на един или повече прешлени. Изместената кост от фрактура на гръбначния стълб може да увреди тъканите, разположени в гръбначния канал. Отокът след операция на гръбначния стълб също може да окаже натиск върху гръбначния мозък или нервите.

 

NEWS_MORE_BOX

 

Какви са рисковите фактори за възникването на спинална стеноза?


Повечето хора със спинална стеноза са на възраст над 50 години, въпреки че дегенеративните промени могат да причинят спинална стеноза и при по-младите хора. Трябва да се имат предвид и други причини - вродена спинална деформация като сколиоза, генетични заболявания, които засягат развитието на костите и др.


Как се диагностицира и какво е лечението за спиналната стеноза?


Диагнозата се поставя чрез образна диагностика - компютърна томография, магнитният резонанс и рентгенография.


Обикновено на пациентите се препоръчва почивка и рехабилитация, както и избягване на физическа дейност с високо натоварване.


При тежки случаи на спинална стеноза може да бъде препоръчана операция за създаване на допълнително пространство за гръбначния стълб или нервите.