HIV-инфекцията се причинява от заразяване с човешкия имунодефицитен вирус - HIV. В следствие на състоянието, имунната система постепенно се разрушава, а организмът все по-трудно се бори с инфекциите. Най-напредналия стадий на инфекцията с HIV е СПИН.


Като заболяване Синдромът на придобитата имунна недостатъчност е открит за първи път през 1981 година в Ню Йорк. Днес вече се говори за СПИН-епидемия. „Болен от СПИН“ означава заразен с HIV-вируса, в чиято кръв се откриват по-малко от 200 CD4 T-лимфоцити на микролитър и който страда от едно или повече от 26 определени състояния.

Човешкият имунодефицитен вирус може да бъде разпространен по няколко начина: посредством сексуален контакт, по кръвен път – чрез преливане на кръв или поставяне на инжекция със замърсена игла, от заразена бъдеща майка на детето й.


Симптомите на заболяването при носители на HIV-вируса, може да не се появят до 10 години след заразяването, а тестовете за HIV установят наличието му при даден човек едва три месеца след заразяването.


Медицината разграничава три стадия на HIV инфекцията:

  • Първи стадий – първична инфекция или остър HIV синдром. Развива се в рамките на няколко седмици след заразяването и се характеризира с оплаквания, подобни на тези на грипа или инфекциозна мононуклеоза. Симптомите обикновено преминават за няколко седмици.
  • Стадий на безсимптомна инфекция - по време на втория стадий инфекцията с HIV е налице, но заразеният няма оплаквания, тъй като имунната му система все още се справя с микроорганизмите, които се намират в околната среда и ежедневно се сблъсква с тях. Този стадий продължава средно от 8 до 10 години.
  • Третият стадий настъпва, когато имунната система е потисната до такава степен, че се развиват най-различни инфекции и усложнения със съответните симптоми. Това е именно и стадият, който се нарича СПИН - Синдром на Придобитата Имунна Недостатъчност. Заразеният вече е „болен от СПИН“. Тогава при него се проявяват 26 състояния, които са изключително характерни за стадия на СПИН и същевременно почти не се наблюдават при хора с нормална имунна система. Развиват се различни бактериални, вирусни и гъбични опортюнистични инфекции, които се изявяват като пневмония, диария, възпаление на очите или менингит.

Развиват се още: злокачествени заболявания, мозъчни заболявания, наблюдава се отслабване на теглото, кашлица и недостиг на въздух, постоянна висока температура, припадъци и загуба на координация, болезнено и трудно преглъщане и други.


 


Все още не съществува лечение, което окончателно да излекува болестта, но медицината не спира да работи върху този сериозен проблем. Лечението на HIV/СПИН непрекъснато се развива и усъвършенства с откриването на нови лекарства и прилагането им в различни схеми. Целта на лечението е да сведе до минимум размножаването на вируса HIV, да се подсили имунната система и да се забави прогресирането на инфекцията в заболяване със съответните симптоми, както и да се лекуват или да се вземат мерки против появата на опортюнистичните инфекции и характерните за СПИН състояния.


 

Противовирусното лечение се осъществява с помощта на медикаменти. От значение е заразените с HIV редовно да приемат предписаните им лекарства, тъй като в противен случай вирусът може да стане устойчив към тях. Терапията включва комбинация от антивирусни медикаменти. При инфектираните бременни жени, лекарите се стремят да намалят вероятността от предаване на HIV на децата.

 

Превенцията от заразяване с HIV зависи най-вече от нас. Трябва да избягваме рисково поведение като случайни сексуални контакти, да бъдем сигурни в правилната употреба на презерватив, въпреки, че той не гарантира 100% безопасност при сексуален контакт. Не трябва да се допуска употреба на общи игли и спринцовки, да се избягва попадането на кръв, сперма, урина, вагинален и анален секрет по лигавицата на вагината и влагалището, пениса, ануса и ректума, устата и дори очите.

 

Важно е не само здравните работници да спазват необходимите норми за безопасност, но и работещите в студиа за татуировки, пиърсинг, козметични центрове да се придържат към високо ниво на хигиена – препоръчва се използване на латексови ръкавици, предпазни очила и други.