СПИН е синдром на придобита имунна недостатъчност. Преди най-честият начин за заразяване е бил хомосексуалният полов контакт, основно сред мъжете. Сега, обаче, нещата са по-различни и най-често се заразяват наркозависими при венозно инжектиране на упойващите средства, както и хетеросексуални.
 
Почти всички инфектирани с вируса, който причинява заболяването, имат симптоми от страна на кожата. Още името показва, че имунната система е с намалена функция да предпазва организма от чуждите нашественици. Това е и причината болните често да боледуват от всякакви вирусни, бактериални и паразитни инфекции. Особено зачестяване се наблюдава при падането под определена граница на броя на белите кръвни клетки.
 
Както и при диабета, така и тук често се развиват гнойни възпаления по кожата. Те могат да засягат космения фоликул и мастната жлеза в близост, като този тип кожна лезия се нарича фурункул. А когато се образуват няколко фурункула и се слеят се получава карбункул, който се съпровожда често и с нарушаване в общото състояние. Протичането обикновено е тежко и продължително, защото имунната система не може да се справи с причинителя.
Вирусните инфекции, чиито причинители се намират в огнища на организма и не предизвикват симптоми, започват да се активират. Така се проявяват обикновеният херпес вирус, както и този, който причинява варицела – херпес зостер. Те могат да се проявят и при хора, които имат само моментно отслабване на имунната защита. Но при болните от СПИН те се повтарят постоянно през кратки периоди от време или протичат значително по-продължително и неподдавайки се на лечението. 
 
Гъбичните инфекции също се проявяват под една или друга форма, било то по ноктите или кожата. Като могат да бъдат засегнати белите дробове, половата област и стомашно-чревният тракт. Ако преди това лицето е страдало от гъбична инфекция, то нейното протичане значително се влошава и изостря.
 
При заразяване с какъвто и да било инфекциозен агент протичането на заболяването е много по-тежко и трудно за лечение, отколкото наблюдаваната клинична картина при хора с нормално функционираща имунна система.
 
Характерно е, че кожни заболявания, от които преди това е страдало лицето се влошават и протичат с много по-силно изразени симптоми. Най-често това се наблюдава при псориазиса, някои видове екземи, както и себорейния дерматит.
 
Лечението на СПИН с определени медикаменти може да води със себе си и нежелани реакции от страна на кожата. Могат да бъдат от леки обриви, наподобяващи този при скарлатина до тежки синдроми на некротизиране на слоевете на кожата.
NEWS_MORE_BOX
 
Особена форма на кожните прояви е т.нар. еозинофилен фоликулит, който се представя от малки „пъпчици“, които могат да бъдат изпълнени с гной и появата им е съпроводена с упорит сърбеж. Разчесването им води със себе си механично нараняване и отваряне на входни врати за различни инфекциозни причинители. Това от своя страна може да доведе до генерализиране на инфекцията и влошаване на общото състояние.
 
По отношение на Ебщайн-бар вирусът могат да се развият плаки по ръбовете на езика, които имат сиво-бял цвят, а формата им наподобява тази на зеле. Същевременно може да се наблюдава развитие на гъбична инфекция по лигавицата на устната кухина, причинена от представители на род Candida. Нарича се кандидоза.