Диабетната кетоацидоза е остро и животозастрашаващо състояние, което настъпва при пациенти със захарен диабет. По-често срещана е при пациенти със захарен диабет тип 1, като в немалко случаи става причина за откриване на заболяването. По-рядко се наблюдава при тип 2 диабетици, които дълго време са били с нелекувана хипергликемия.


Какво означава кетоацидоза?

Кетоацидозата представлява метаболитно нарушение, което води до натрупване на кетони в кръвта и нейното „подкиселяване“ (ацидоза). Черният дроб произвежда кетоните, като използва свободните мастни киселини. Кетонните тела – ацетоацетна киселина, бета-хидроксибутират и ацдетон, служат като алтернативен източник на енергия при недостиг на глюкоза в клетките.Най-честата причина за натрупване на кетотела в кръвта е нелекуваният диабет, но може да настъпи и вследствие на алкохолна злоупотреба, прием на медкаменти, токсини, както и при продължително гладуване.

 

Какво се случва при нелекуван диабет?

При пациенти със захарен диабет тип 1 има абсолютен дефицит на инсулин, т.е. техният панкреас не произвежда достатъчно инсулин и организмът не може да усвоява глюкозата от кръвта. В този случай започва разграждане на мазнините с цел доставяне на градивен материал за кетотела до черния дроб. Кетоните се използват като източник на енергия за органите.


Когато кетоните се натрупат в големи количества, киселинността на кръвта спада и настъпва ацидоза. Нормално pH на кръвта се движи в тесни граници – от 7,35 до 7,45. Спадането на pH на кръвта под 7,35, както и наличието на кетони в кръвта и урина, доказва наличието на кетоацидоза.


Неусвоената глюкоза също се натрупва в кръвта, в резултат на което настъпва хипергликемия (висока кръвна захар). Организмът се опитва да премахне излишните количества през бъбреците, като настъпва осмотична диуреза, т.е. повишено отделяне на урина, богата на глюкоза. Това води до обезводняване, жажда и повишен прием на течности.


Хипергликемията и кетоацидозата са сериозен стресов фактор за организма, което води до отделяне на стресови хормони – кортизол, растежен хормон, адреналин и норадреналин. Това са „контраинсуларни“ хормони, които предизвикват допълнителна резистентност на тъканите към инсулина и влошават състоянието.


Продължаващата хипергликемия води до задълбочаване на кетоацидозата, тежка дехидратация и редукция на тегло (както от недостига на вода, така и от разграждането на телесните мазнини). Дехидратацията може да доведе до значително намаляване на бъбречната функция – остра бъбречна недостатъчност. Нарушава се и баланса на електролитите в кръвта – калий и натрий. Това може да доведе до ритъмни сърдечни нарушения и смърт.


Причини за кетоацидоза

Най-честата причина е новооткрит и нелекуван до момента захарен диабет, както и преустановено, по една или друга причина, инсулинолечение. В някои случаи пациентите самоволно спират терапията с инсулин или забравят да го поставят. Нерядко има технически проблеми с инжектиращото устройство – запушване на иглата, спукан флакон с инсулин, развалена писалка, запушване на системата на инсулиновата помпа.


Кетоацидозата може да бъде провокирана и от остро стресово събитие. В тези случаи се отделят вече споменатите контраинсуларни хормони, които повишават инсулиновите нужди. Ако не се повиши дозата на инсулина, започва процесът на кетообразуването. Остри състояния, които могат да доведат до диабетнакетоацидоза, са сърдечносъдови инциденти (миокарден инфаркт, инсулт, тромбоза), панкреатит, кървене, оперативни интервенции (особено при недобре контролиран диабет), тежки инфекции с дехидратация, тиреотоксикоза и др.


Основните симптоми на диабетната кетоацидоза са жажда, прием на течности до над 5 литра на ден, често уриниране, отслабване на тегло, болка в корема, гадене и повръщане. Болката се предизвиква от самата ацидоза, както и от електролитните нарушения. Има дори случаи, в които е бъркана с остър хирургичен корем.


Може да има нарушения в съзнанието и дишането. Характерно е т.нар. Кусмаулово дишане - дълбоко, шумно дишане, с което белият дроб се опитва да компенсира ацидозата. Ацетонът, който се отделя с дъха, дава характерна миризма на „гнили ябълки“. Кръвното налягане обичайно е ниско заради обезводяването, а пулсът ускорен. Може да се наблюдава зачервяване на лицето (диабетна рубеоза).


Референции:

Gosmanov AR, Kitabchi AE. Diabetic Ketoacidosis. 2018 Apr 28. Endotext [Internet]. South Dartmouth (MA): MDText.com, Inc.; 2000–. PMID: 25905369.