Самототропин е хормон, който се синтезира от хипофизата, жлеза, намираща се в мозъка. Хормонът стимулира растежа на организма, поради което и носи по-популярното си наименование – хормон на растежа. Механизмът на действие на хормона обаче е твърде сложен и представлява непроста верига от биохимични реакции, в резултат на които се осъществява растежа на организма.


Соматотропинът се отделя в отговор на химични и физични дразнители, като сън, повишено физическо натоварване, стрес и др. Най-силният стимулиращ фактор се явява светлината или по-точно липсата на светлина. През нощта се образува повече от две трети от общото количество соматотропин. Най-големи количества от хормона се синтезират в детска възраст, с тенденция на намаляване с възрастта. На възраст 50-55 г. не се установява наличие на соматотропин в организма.


Ако в детска възраст не се образува достатъчно соматотропин, растежът и общото физическо развитие са забавени. Случаят се описва като хипофизарен нанизъм.


Съществува и противоположният вариант, при който се наблюдава засилен синтез на хормона – хипофизарен гигантизъм.


Освен визуалното различие хората с хипо- или хиперпродукция на соматотропин имат сериозни здравословни заболявания – те страдат от заболявания на сърдечно-съдовата система, често се регистрират инфаркти и инсулти, бъбречни заболявания, патология на кръвоносните съдове и др. Хората с малък ръст много по-фатално са засегнати здравословно.
Характерна особеност е, че малките хора остаряват по-бързо. Социализацията им от детска възраст е проблем и изисква педагогическо внимание.


Преди двадесет пет години се предприемат първите стъпки в преодоляването на проблемите с недостатъчно синтезиране на соматотропин. Първоначално децата са лекувани със синтезиран от животни хормон на растежа. Заради регистрираните смъртните случаи при използването на терапията, фармацевтични компании се отказват от производството на съответния медикамент. В последствие се разбира, че съществува несъответствие в реда на подреждане на аминокиселините в протеиновата верига на хормона при човека и животните. Учените постигат подреждане на аминокиселините в необходимата последователност, при което числото на усложненията и тежестта на проявята при лечението намаляват значително.
Като странични ефекти от терапията се изброяват главоболие, което най-често се дължи на неподходящо дозиране на медикамента. След коригиране на дозата, оплакванията изчезват.


От съвременните медикаменти, в чийто състав влиза растежният хормон, положителни оценки получава препаратът генотропин. Той осигурява растеж на детето с 10 см на височина за година. Правило е, че колкото по-рано се започне лечението, толкова ефективността му е по-висока. Дозировката се назначава според телесното тегло.
Лечението с генотропин е едно от скъпите лечения за редки заболявания.… а като спортна добавка?...
Растежният хормон се взима и от възрастните с цел увеличаване на мускулната маса. Соматотропинът въздейства на количеството и дебелината на миоцитите (клетки на мускулите), при което нараства мускулната сила. Освен това приемът на съответната добавка спомага изгарянето на излишните мазнини в тялото. Това е причината растежният хормон да е търсен в бодибилдинга. Приемът му обаче при липса на болестно състояние е свързан с хипертрофия на сърцето, бъбреците и други здравословни проблеми.