Какво представлява солитарният белодробен нодул?

Солитарният белодробен нодул (възел) представлява единично, кръгло или овално образувание, което се развива в белите дробове. Обикновено солитарният белодробен нодул не причинява симптоми и най-често бива открит по време на рентгенография или компютърна томография (КТ) на гръден кош.


Може да бъде извършена биопсия, за да бъде установено дали възелът е злокачествен или доброкачествен. Около половината от всички солитарни белодробни нодули са доброкачествени.Солитарните белодробни нодули възникват в резултат от нараняване, възпаление или инфекция. Докато доброкачественият възел остава със същия размер, той обикновено няма нужда да бъде лекуван.


Съществува по-висок риск от развитие на злокачествен солитарен белодробен нодул, при пушене на цигари или при експозиция на канцерогени (вещества причиняващи рак). Въможно е също така да възникне солитарен белодробен нодул при наличие на рак в друга част на тялото и той се разпространи (метастазира) в белите дробове.


Какви са причините за възникването на солитарния белодробен нодул?

Повече от половината от всички солитарни белодробни нодули са доброкачествени. По-голямата част от тях се развиват като реакция на предишна инфекция. Когато това се случи, състоянието се нарича гранулом. Някои често срещани белодробни инфекции, които могат да причинят солитарен белодробен нодул, включват:

Първичният рак на белия дроб е най-честата причина за получаването на солитарни белодробни нодули, които са злокачествени (ракови). Връзката между рака на белия дроб и солитарния белодробен нодул се основава на множество рискови фактори, които включват:

 • Възраст;
 • Тютюнопушене;
 • Анамнеза (медицинска история) за белодробни инфекции;
 • История за пътувания;
 • История за рискова работа;
 • Предишно поставяне на диагноза за рак

Как се диагностицира солитарният белодробен нодул?

Обикновено солитарният белодробен нодул не предизвиква оплаквания. Най-често образуванието бива открито по време на рентгенография или компютърна томография (КТ) на гръден кош. Тези тестове обикновено се поръчват за диагностициране на друго състояние.


След като възелът бъде открит, може да бъдат предприети стъпки, чрез които да се разбере дали той е злокачествен. Първо, се извършва физикален преглед и се снема анамнеза (медицинска история) на пациента. Важно е пациентът да даде информация дали е пушач и дали е бил изложен на агенти, причиняващи рак.


По-вероятно е солитарният белодробен нодул да бъде доброкачествен, ако по-малък от 3 сантиметра и има гладка граница с равномерен външен вид. Също така е по-малко вероятно да бъде злокачествен, ако пациентът е млад и непушач.


В този случай лекарят може да поиска да проследи развитието на състоянието. Може да бъдат назначени последващи рентгенографии или CT сканирания за наблюдението на състоянието на нодула. Лекуващият лекар може да реши, че не е необходима биопсия (медицинска процедура, чрез която се взема малко парченце тъкан за диагностични цели), ако възелът не се е променил след 2 години. Биопсия може да бъде назначена, ако:

 • Възелът е по-голям от 3 см в диаметър;
 • Възелът се е променил размера си или формата си;
 • Има други симптоми на рак на белия дроб;
 • Пациентът е пушач

По време на биопсия, лекар взема тъканна проба от образуванието. След това пробата се изпраща в лаборатория за изследване под микроскоп. Лекарят може да извърши биопсия по един от следните начини:

 • Тънкоиглената аспирационна биопсия. Игла се вкарва в белите дробове през гръдната стена;
 • Бронхоскопия. При прекарването на ендоскоп през устата, който достига до белите дробове;
 • Медиастиноскопия. Инструмент се вкарва в областта между белите дробове, наречена медиастинум;

Лекарят може също да назначи прости кожни или кръвни изследвания, за да изключи различни бактериални и гъбични инфекции, като туберкулоза или кокцидиоидомикоза.


Какви са лечението и прогнозата при солитарен белодробен нодул?

Ако възелът не е злокачествен и не се промени в продължение на 2 години, най-вероятно няма да има нужда от лечение.


Ако биопсията покаже злокачествено образувание, тогава пациентът трябва да се консултира с онколог, възможно най-скоро. Бързата диагноза и незабавното лечение могат да бъдат от решаващо значение в случаите на рак на белия дроб.


Библиография:
Ost D, et al. Evaluation and management of the solitary pulmonary nodule
MacMahon H, et al. Guidelines for management of incidental pulmonary nodules detected on CT images
Gould MK, et al. Evaluation of individuals with pulmonary nodules: when is it lung cancer?