Бясът е фатално заболяване, което се предава чрез контакт със слюнката на заразени животни. За да не се разболее човек, той незабавно трябва да потърси помощ при ухапване от животно. Особено важно е търсенето на медицинска помощ, ако потърпевшият не може да провери дали животното, което го е ухапало, е ваксинирано срещу бяс.

 

Няма лек за бяс. Лекарят ще предприеме незабавни стъпки, за да предпази пациента от развитие на бяс. Това включва грижи за рани, човешки имуноглобулин срещу бяс и ваксина срещу бяс. Профилактиката след експозиция на вируса на бяс (PEP) започва с обилно измиване и локално третиране на раната, но също така включва дози ваксина против бяс и човешки имуноглобулин против бяс (HRIG).


 

Човешки имуноглобулин срещу бяс (HRIG)

 

Ако потърпевшият от ухапването от животно никога не е получавал ваксина срещу бяс, ще му бъде поставена и инжекция HRIG. Тези антитела се дават възможно най-скоро след ухапването.

 

Човешки имуноглобулин срещу бяс (HRIG) позволява на тялото да започне незабавно да открива и да се бори с вируса на бяс. Това помага да се осигури защита, докато тялото започне да произвежда свои собствени антитела след получаване на ваксината.

 

Лекуващият лекар може също да предпише антибиотици за предотвратяване на инфекция. Може също така да бъде необходима ваксина срещу тетанус, в зависимост от датата на последната.

 

Ваксина

 

Единственият начин да бъде потвърдено, че дадено животно няма бяс, е да бъдат проверени документите за ваксинация или животното да бъде евтаназирано и мозъчната му тъкан да бъде изследвана. Ако животното, което е причинило ухапването, не може да бъде намерено, на пациента ще трябва да бъдат поставени допълнителни дози ваксина за предотвратяване на бяс.

 

Стандартната схема на дозиране на ваксината срещу бяс е четири дози, дадени в продължение на 14 дни. Първата доза се дава възможно най-скоро като част от протокола за профилактиката след експозиция (PEP) на вируса. Има две налични ваксини срещу бяс: RabAvert и Imovax. RabAvert не се препоръчва за хора с алергия към яйца.

 

Ваксината срещу бяс, подобно на други, съдържа отслабена форма на вируса, като той не е в състояние да се възпроизвежда или да причинява заболяване. Няма риск от разболяване от ваксината срещу бяс. Вместо това тялото ще реагира на инжекцията, като произвежда антитела, които таргетират и убиват вируса на беса.

 

Странични ефекти

 

Нежеланите реакции към ваксината против бяс и човешки имуноглобулин срещу бяс (HRIG) не са чести, но могат да се случат. Незначителните реакции на мястото на инжектиране могат да включват:

  • Болка;
  • Зачервяване;
  • Подуване;
  • Сърбеж

В редки случаи пациентите могат да получат симптоми като главоболие, гадене, коремна болка, мускулни болки и замаяност. Преди получаването на ваксината срещу бяс, е препоръчително пациентът да уведоми своя лекар, ако някога е имал сериозна алергична реакция към доза от ваксината срещу бяс.

 

Трябва също така лекарят да бъде информиран, ако пациентът има тежки алергии или ако има отслабена имунна система поради хронично заболяване или употреба на определени лекарства (като кортикостероиди).

 

Референции:
1. Centers for Disease Control and Prevention. Human Rabies
2. National Institute of Allergy and Infectious Diseases. Vaccines
3. World Health Organization. Frequently Asked Questions on Rabies