С повишаване на температурите се увеличава и времето, което прекарваме навън. Слънцето постепенно става по-силно в сравнение със зимните месеци. Основно правило при фотозащитата (слънцезащитата) е тя да бъде целогодишна. Естествено е мерките, които предприемаме, за да се предпазим да бъдат най-засилени през летните месеци, но това в никакъв случай не означава, че кожата ни не се нуждае от защита през цялата година.


Статистиката показва, че зачестява процентът на различни форми на кожен рак. Пряко връзка има дългото и непротектирано излагане на слънце. Слънчевите лъчи са многократно по-опасни за децата, поради развиващата се защитна функция на кожата и все още несъвършенната меланогенеза (синтез на пигмента меланин). Освен това горният слой на кожата при децата е до два пъти по-тънък от този при възрастните.


Многократното подлагане на кожата на изгаряне е предпоставка за развитието на кожен рак. Кожата има памет за слънчевите изгаряния от най-ранна детска възраст.
Различават се три вида ултравиолетови лъчи - А, B и С. Като последният тип не достигат повърхността на земята и съответно не се налага предприемането на защита спрямо тяхното действие. За UV-A е характерно, че те проникват дълбоко в кожата и имат отношение към стареенето на кожата и различните форми на кожен рак. За разлика от тях UV-B лъчите проникват само в повърхностните слоеве на кожата и имат отношение основно към получаването на изгаряния.Т. нар. слънцезащитен фактор или SPF (sun protection factor) се предлага в различни защитни нива – нисък (до 6), умерен (до 12), висок (до 25), много висок (до 50) и с ниво 50+. Фотопротекция при фактор 15 и фактор 50 не се различава съществено. Докато при първият тя е около 93%, то при фактор 50-тя е около 97-98%. Препоръките на дерматолозите са изборът на продукти с умерен слънцезащитен фактор и избягване на прекомерното излагане на слънце, особено в пиковете часове на слънцегреене.


Високият фактор не бива да създава илюзията за 100% защитеност. Освен това прекомерната употреба може да доведе до запушване на порите и появата на отворени („черни точки”) или затворени комедони.


NEWS_MORE_BOX


Употребата на слънцезащитни продукти не трябва да бъде налагана „защото просто така трябва”. Това е необходимо да става рационално, според типа кожа, склонността към акне и наличието на чувствителност.


Продуктите за лице и тяло трябва да бъдат различни – тъй като кожата на лицето е по-нежна и съответно се избират по-щадящи продукти. От значение е слънцезащитният фактор да осигурява протективен ефект както спрямо UV-A лъчите, така и спрямо UV-B.


Освен изборът на подходящ за съответната кожа продукт е от значение и правилното рационално прилагане. Препоръчва се нанасянето на слънцезащитния продукт да бъде до 30 минути преди излагане на слънце. Важно е зони като ходилата, ушите, пръстите на ръцете, кожата на врата и клепачите да не бъдат пропускани при нанасянето на продукта, тъй като те често се подценяват.


За лицата с по-чувствителна кожа се препоръчва изборът на слънцезащитни продукти с минерални съставки, тъй като се избягва влагането на химични съединения, които при досег със слънчевата светлина могат да се преобразуват в съединения, които дразнят кожата.


Слънцето е най-силно в часовете между 11 и 15 часа, особено през летните месеци. Но дори и в облачно време до 80% от ултравиолетовите лъчи достигат до повърхността на земята, поради което слънцезащитата не трябва да бъде пренебрегвана.


Основните рискови групи за получаване на изгаряне на кожата са децата, лицата с първи и втори фенотип кожа (светла кожа, коса и очи, често с лунички), както и лица в напреднала възраст. В тези случаи, освен рационалното прилагане на слънцезащитни продукти се препоръчва и носенето на шапка с периферия, слънчеви очила, както и по-краткотрайни излагания на слънце в препоръчителните часове за това (преди 11 ч. и след 15:30).